Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Santi Moix transforma l'interior d'una església romànica del Pallars Sobirà amb les seves pintures coloristes

Santi Moix transforma l'interior d'una església romànica del Pallars Sobirà amb les seves pintures coloristes

L'artista, que ha pintat a museus i espais públics, és la primera vegada que intervé en un edifici religiós
25/09/2015 12:28

L'artista Santi Moix, que viu i treballa a Nova York des del 1986, ha tornat aquests dies a Catalunya per treballar en un projecte que li ha fet especial il·lusió per la seva ubicació i per la gent que li ha encarregat. Es tracta de transformar l'interior de l'església de Sant Víctor de Saurí, al Pallars Sobirà. Moix ha estiuejat en aquest petit poble del Pirineu des de petit i han estat els veïns els qui li han demanat aquesta intervenció. L'artista explica a l'ACN que ha pintat en sales de grans museus i en espais públics "però mai a l'interior d'una església". En les pintures vol plasmar el paisatge que envolta l'edifici (llum, olors, colors...) i crear un espai de recolliment pels visitants.

La tècnica que utilitza Moix és la del fresc, la mateixa que feien servir fa dècades els artesans per pintar els frescos romànics de moltes esglésies properes. Moix té molt present el lloc i afirma que els dibuixos "transmeten espiritualitat". És per això que hi ha apunts sobre l'anunciament, la procreació, la vida, la mort, l'aparició dels àngels o els quatre evangelistes. Segons comenta Moix, "la missió principal d'aquestes pintures ha de ser que la gent que entra a l'església se senti a gust, es trobi amb la fe i amb un mateix".

Però no tot són dibuixos a les parets. Moix inclou algun fragment de text com la poesia de J.V Foix, i s'hi pot llegir ''Els bells camins es multipliquen allà on creieu que s'acaba la carretera''. L'artista explica que Saurí és un poble de final de carretera i quan hi arriba té la sensació que no s'acaba res sinó que comença un munt de possibilitats.

Un cop finalitzada l'obra, l'objectiu és que l'església sigui visitable. Moix reflexiona sobre les nombroses ermites, capelles i esglésies que hi ha al Pirineu tancades i assenyala que s'hauria de buscar la manera que poguessin tornar a obrir. Per Moix, aquestes esglésies es podrien tornar a omplir amb obres d'artistes contemporanis, "de la mateixa manera que grans mestres ho van fer a l'època romànica amb les pintures al fresc".

L'activitat a l'església és frenètica. Mentre Moix pinta trossos de paret els paletes preparen les altres amb l'arrebossat adequat. Pràcticament la totalitat del temple quedarà cobert per les pintures de Moix.

La intervenció rep l'aval del Bisbat d'Urgell i de la Generalitat de Catalunya. Administracions com el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, l'Ajuntament de Sort i la Diputació de Lleida també col·laboren econòmicament amb aquesta intervenció.