Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Sebastià Bennassar publica la novel·la 'El rei de la Cerdanya', inspirada en Martí Cots

Sebastià Bennassar publica la novel·la 'El rei de la Cerdanya', inspirada en Martí Cots

L'obra recupera alguns dels episodis més sorprenents i impactants de la vida real del protagonista. L'escriptor mallorquí conclou que aquesta història reflecteix "el fracàs del sistema penitenciari"
20/11/2020 11:45

Martí Cots Saleta, 'El Martí de Pi', ha esdevingut finalment protagonista d'una novel·la. Se n'ha encarregat l'escriptor i periodista mallorquí Sebastià Bennassar, que aquests dies presenta 'El rei de la Cerdanya' (Capital Books). Un llibre que deixa testimoni de la impactant vida del fugitiu cerdà, conegut popularment des de fa anys com 'El Rambo de la Cerdanya' pels seus continus episodis de robatoris en bancs, cotxes i establiments o bé espectaculars fugides de la policia -a banda i banda de la frontera- i dels centres penitenciaris, en les quals molt sovint s'ha amagat als boscos de la comarca que coneix perfectament.

Sebastià Bennassar ja va publicar l'any 2011 '501 crims que has de conèixer abans de morir' (Ara Llibres), en el qual feia un recorregut per 501 casos reals de crims als Països Catalans, des de l'any 415 d.C. fins avui, amb petites fitxes de cada crim. Una de les fitxes estava dedicada a Martí Cots, a qui ara ha dedicat un llibre sencer. L'obra, però, va més enllà del personatge i vol fer una reflexió social sobre el fracàs de la reinserció en casos com aquest.

L'autor, nascut a Palma el 1976, va descobrir que Martí Cots tenia una història al darrera i que era una persona "a mig camí entre entranyable i penosa, perquè representa el fracàs del sistema". El defineix com "un paio que entra i surt de la presó contínuament i que té una edat mental segons els pèrits forenses d'uns 12 anys", i hi afegeix que "el fet que no es redimeixi mai demostra el fracàs del sistema penitenciari i el fracàs de la nostra societat en general que no ha estat capaç de trobar una sortida per a ell".

Vincle amb la natura

Bennassar també indica, en una entrevista a l'ACN, que Cots té "un punt grandiloqüent, de guerriller i de persona que diu que està defensant el seu territori". Això, indica, el converteix en un personatge "poètic", especialment quan parla del seu vincle amb la natura, perquè té molt interioritzada una "comunió especial amb el seu paisatge", cosa que troba "sensacional" i que el fa "un personatge molt interessant en aquest sentit".

El llibre retrata i narra fets reals de la vida de Martí Cots "per molt inversemblants que a vegades semblin", com per exemple quan es va escapar de la policia amb un tractor fins arribar a territori francès i des d'allà fugir a Itàlia. "Allí el van emmanillar i al cap de deu minuts quedà lliure, tornà a la Cerdanya i es passà un any i mig en refugis de muntanya i cotxes abandonats".

Un personatge real "de novel·la"

L'autor nega que vulgui empatitzar amb el protagonista al llibre, sinó que està intentant entendre un personatge que no dubta a definir com "de novel·la". Bennassar manifesta que una diferència entre la novel·la negra i la policíaca és que la primera es pregunta per què és possible que a una societat es produeixi un crim. Per això, volia "entendre com en una societat com la catalana es produeix una figura com Martí Cots, que fa 30 anys que entra i surt de la presó contínuament, sense que se li hagi trobat una solució" però també "sense delictes extrems". Creu que ningú ha fet la feina d'intentar entendre'l del tot.

 L'autor reconeix que en alguns passatges del llibre com per exemple quan explica quan Martí Cots surt de la presó i se'n va amb una prostituta xinesa. Tot i això, creu que són coses que hauria pogut fer o que haurien pogut passar. A més a més, tots els personatges secundaris són inventats, malgrat que creu que "també haurien pogut existir".

A finals de l'any passat, el Tribunal de Corts d'Andorra va absoldre Martí Cots Saleta, que estava acusat a Catalunya dels delictes de blanqueig de capitals, furt i accés il·lícit a casa habitada. Cots té, segons van informar els Mossos d'Esquadra, catorze antecedents relacionats, principalment, amb robatoris de cotxes i en establiments, però també per algun tiroteig amb la policia. A Catalunya el buscaven per haver atracat a punta de pistola l'Alp Hotel Masella, d'on es va endur milers d'euros que hi havia a la caixa. Actualment, està lliure; però tenint en compte els seus antecedents, Bennassar augura que "no se sap per quant de temps".

Crítica al sistema literari

Un altre vessant que l'autor esmenta d''El rei de la Cerdanya' és que hi fa una crítica al sistema literari, periodístic i cultural català. "Hi ha dos personatges, el Rambo i el narrador, que explica la història i que participa en el procés de redacció i pren partit a la història". Bennassar creu que "de la literatura en català en poden viure entre cinc i deu escriptors, entre les vendes, col·laboracions de mitjans i d'altres coses". Després hi ha "una classe mitjana dels supervivents que són els que, combinant mil feines diferents, poden sobreviure de l'escriptura i de la literatura en el sentit més ampli".

Sebastià Bennasar és llicenciat en Humanitats (UPF, 2009) i Màster en Història del Món. Escriptor, periodista, traductor i agitador cultural, ha publicat una trentena de llibres de tots els gèneres tret del teatre.

  • 'El rei de la Cerdanya' (Capital Books)
  • Sebatià Bennassar (@SBennassar / ACN)