Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Segueix la tendència a la baixa en els casos actius de la COVID-19 a Andorra

Segueix la tendència a la baixa en els casos actius de la COVID-19 a Andorra

Actualment hi ha 82 casos actius, dels quals 6 romanen ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Crida a la població per participar en la segona ronda dels tests d'anticossos
Hospital Nostra Senyora de Meritxell (Foto: ACN)
19/05/2020 19:40

La secretària d’Estat de Salut a Andorra, Helena Mas, i la metgessa en salut pública Mireia Garcia, han comparegut aquest dimarts per presentar l’evolució de la corba epidemiològica al Principat, que té en compte la data d’inici de símptomes del coronavirus SARS-CoV-2 al país. Garcia ha explicat que se segueix la tendència progressiva a la baixa en els casos actius. Actualment hi ha 82 malalts, i un increment constant en el nombre de persones recuperades, que ja són 628.

La metgessa ha especificat: “Estem pendents de les petites excepcions del confinament per si es podien produir canvis, però de moment no ho estem observant i la corba es manté en aquesta tendència a la baixa quant a casos nous”. En tot cas, Mireia Garcia ha posat en relleu que “el virus no ha desaparegut”.

Precisament, la sanitària ha destacat que “a l’hora de sortir al carrer s’han de seguir les mesures de prevenció, com ara mantenir la distància interpersonal i la utilització de mascaretes”. I ha afegit: “Encara hem de ser molt curosos”. Finalment, Garcia ha recordat que totes les persones amb simptomatologia que pugui ser compatible amb la COVID-19, amb una diversitat de símptomes principalment respiratoris, s’hauria d’aïllar "contactant amb el seu metge referent i seguint les seves directrius i instruccions”.

Sis persones ingressades

Pel que fa a l’actualització sanitària, Helena Mas ha informat que actualment hi ha 82 casos actius de persones malaltes de la COVID-19 a Andorra. D’aquestes, 6 romanen ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (5 a planta i 1 a la Unitat de Cures Intensives). La secretària d’Estat de Salut també ha assenyalat que s’acumulen 628 recuperats i se sumen 51 defuncions.

Crida a la població per participar en la segona ronda dels tests d’anticossos

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, juntament amb el ministre Portaveu, Eric Jover, valorava aquest dilluns positivament la primera jornada de la segona volta dels tests d’anticossos davant la COVID-19 a la població general. De fet, el titular de Salut va remarcar que l’estudi s’organitza en dues onades separades per quinze dies, sent el resultat final de la prova la suma dels dos tests. Com en la primera onada, als participants se’ls notificaran els resultats a través d’un missatge de text, però també es manté el telèfon 775006 per si hi ha qüestions associades amb la prova.

En paral·lel, el responsable de la cartera de Salut va actualitzar les xifres de les PCR que s’han fet a totes aquelles persones que, després del resultat preliminar del test, han estat derivades al seu metge referent amb l’objectiu de complementar el diagnòstic. Martínez Benazet va detallar que “fins ara s’han realitzat 1.739 proves posteriors; 1.675 de les quals han resultat negatives, 47 positives i 17 estan en curs”.

Durant la seva intervenció, el ministre va subratllar la importància de fer-se el segon test d’anticossos, ja que aquest “permet detectar l’evolució de la malaltia i detectar el període on la persona és asimptomàtica” i  va fer una nova crida a les 69.661 persones que van participar en el primer cribratge a fer-se el segon test. També va recordar que si algú que no va participar en la primera volta però ara vol unir-s’hi, pot contactar amb el seu comú per gestionar-ho.

Tercera etapa de represa econòmica

Aquest dilluns s'ha iniciat a Andorra la primer subfase de la tercera etapa de represa de l’activitat econòmica. D’aquesta manera, seguint sempre els criteris de prudència sanitària i tenint en compte la tendència a la baixa de la corba epidemiològica, s’han ampliat els sectors que ja estaven autoritzats a obrir des del 20 d’abril en la primera fase i des del 4 de maig en la segona fase. Precisament, en aquesta fase 3A de reactivació s’han pogut reincorporar uns 3.306 treballadors, que s’afegeixen als 26.706 que ja s’han activat anteriorment.

Des d’aquest dilluns poden obrir professions sanitàries, perruqueries, barberies i centres d’estètica, així com les consultes veterinàries. També s’afegeix la compravenda del sector immobiliari i diverses activitats del sector manufacturer. A més, les activitats d’edició i gràfiques, les agències de publicitat i d’intermediació de personal; i les llars d’infants també han pogut començar a prestar servei.