Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Serrat Gros, tercer millor formatge del món

Serrat Gros, tercer millor formatge del món

El producte d'Ossera rep la medalla de bronze dels World Cheese Awards 2009, en la categoria de cabra de pasta tova Al certamen s'hi havien presentat més de 2.500 aspirants, 80 d'ells en l'especialitat en què ha estat distingit Cal Codina
Mercè Lagrava (Serrat Gros)
21/10/2009 16:45

Serrat Gros, de la formatgeria Cal Codina d’Ossera, ha estat escollit com el tercer millor formatge del món en l’especialitat de cabra de pasta tova. El producte alturgellenc ha rebut la medalla de bronze dels World Cheese Awards (Premis Mundials del Formatge) 2009, que enguany han tingut lloc a les illes Canàries.

Als premis hi van concórrer més de 2.500 formatges d’arreu del món, 80 dels quals en la categoria a la qual es va presentar la formatgeria d’Ossera. Per als actuals elaboradors de Cal Codina, Raül Alcaraz i Mercè Lagrava, el premi ha estat una autèntica sorpresa. “Vam enviar els nostres formatges sense comentar-ho amb ningú, doncs en un certamen d’aquestes característiques pensàvem que teníem poques possibilitats”, recorden. “Per això mateix l’alegria ha estat enorme”, conclouen.

El formatge Serrat Gros va néixer a Ossera, de les mans d’Eulàlia Torras, l’any 1981. Des d’aleshores, s’elabora artesanalment amb llet crua de cabra del propi ramat. De coagulació làctia i pasta tova, i escorregut lentament, passa unes vuit setmanes de maduració a la cava. Per a una millor conservació, es ven embolicat en cotó cru. Al llarg d’aquests anys, ha estat premiat diverses vegades a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, a la Seu d’Urgell. De fet, aquest cap de setmana passat han guanyat tres medalles.

Eulàlia Torras ha recollit la seva experiència com a pastora i formatgera en el llibre Serrat Gros: història d’un formatge pirinenc (Garsineu Edicions). Aquest any 2009 ha rebut un doble reconeixement públic: d’una banda, el premi “Trementinaire d’Honor” i, de l’altra, el premi FIDEM a la trajectòria professional en el món rural. Des de l’any 2006, els responsables de la formatgeria són el Raül i la Mercè, que mantenen intacte el procés d’elaboració, les característiques i la qualitat del Serrat Gros.