Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / S'estén el repic de campanes a morts per la supervivència dels pobles de l'Alt Pirineu

S'estén el repic de campanes a morts per la supervivència dels pobles de l'Alt Pirineu

Diversos nuclis de l'Alt Urgell se sumen a l'acció endegada des de Sant Esteve de la Sarga. Els veïns exposen que el mal estat de carreteres i camins i els problemes d'accés a internet posen en perill el seu futur
Esllavissada a Torà de Tost (Foto: Pere Miralles)
04/09/2018 18:55

Diversos pobles de l'Alt Pirineu s'estan sumant a l'acció reivindicativa de fer repics de campanades a morts per alertar del perill de desaparició de molts nuclis a causa dels problemes de comunicacions que pateixen, tant pel que fa a les carreteres i camins com a l'accés a noves tecnologies.

La idea la va anunciar la setmana passada des de les xarxes socials l'alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, i en pocs dies ja s'hi han sumat moltes altres poblacions, principalment les més allunyades de les principals vies de comunicació pirinenques. A l'Alt Urgell, l'Entitat Municipal Descentralitzada de Taús (al municipi de les Valls d'Aguilar) va ser el primer poble que s'hi va adherir i ara ja s'hi ha afegit Torà de Tost (Ribera d'Urgellet), juntament amb Coll de Nargó i amb pobles del municipi de les Valls de Valira, integrat a l'àmbit del Parc Natural de l'Alt Pirineu. A la resta de l'Alt Pirineu, també s'hi ha sumat els municipis pallaresos de Soriguera i Castell de Mur i el poble de Baro, a la Vall de Boí.

En declaracions a RàdioSeu, el president de l'EMD de Taús, Salvador Bigordà, ha mostrat la plena coincidència amb els motius de la protesta perquè volen "un poble viu", i per això necessiten "unes polítiques de muntanya" que modernitzin "les infraestructures actuals, totalment insuficients per mantenir un nivell de vida digne en aquests pobles". Bigordà creu que aquesta acció és "la millor manera" d'exposar a l'opinió pública aquest risc de desaparició, tal com reflecteix l'impacte mediàtic que ja ha tingut en pocs dies, perquè el repic a difunts "serveix per mostrar que el poble s'està morint".

A banda dels problemes de comunicacions, especialment per accedir a la comarca veïna del Pallars Sobirà, l'alcalde pedani de Taús també expressa la queixa de molts pobles per l'endarreriment que segueixen patint pel que fa a l'accés a internet i a les noves tecnologies. Salvador Bigordà ho exemplifica en el fet que "molta gent ve aquí i diu que el paisatge és molt bonic, i que s'hi està molt bé, però que si no tenen internet no hi tornaran". Una realitat que també pateixen, per exemple, els projectes d'allotjaments rurals endegats a la zona.

L'alcalde de Sant Esteve de la Sarga s'ha felicitat pel fet que d'altres pobles se sumin a la idea. Jordi Navarra ha reiterat els problemes amb què es troben municipis com el seu per garantir la seguretat de les carreteres i camins locals, atès que normalment són ajuntaments amb un terme municipal molt extens, diversos nuclis de població disseminats, molt pocs habitants fixos i un pressupost limitat.

Aquests darrers mesos diversos nuclis de l'Alt Pirineu han patit esllavissades de grans dimensions, algunes amb víctimes mortals, a causa de les intenses nevades i pluges de l'hivern i la primavera. Això ha fet aflorar la problemàtica amb què es troben per garantir el manteniment de carreteres i camins de titularitat municipal, especialment en zones amb forts desnivells o bé amb risc geològic.