Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / S'estrena el documental 'Perseguits i Salvats'

S'estrena el documental 'Perseguits i Salvats'

El reportatge sobre la fugida de milers de jueus pel Pirineu s'emetrà aquest dissabte a les televisions locals d'arreu de Catalunya. Hi apareix el testimoni de supervivents de la persecució nazi i dels seus descendents
Paquita Sitzer i Joan Reñé, davant d'un rètol indicatiu de 'Perseguits i Salvats' (Foto: ACN)
23/11/2017 19:25

Aquest dijous s'ha presentat a Barcelona el documental 'Perseguits i Salvats', que ressegueix la fugida pel Pirineu català de milers de jueus durant la Segona Guerra Mundial. Entre 1939 i 1944, prop de 10.000 jueus van arribar a Catalunya tot creuant les comarques pirinenques, fugint de la persecució nazi i dels col·laboracionistes francesos.

Setanta-cinc anys després d'aquell èxode, el documental ressegueix sobre el terreny aquesta odissea mitjançant els supervivents i els seus descendents. Els autors n'han destacat el testimoni de Paquita Sitzer, que tenia cinc anys quan va deixar França i va arribar a Catalunya amb la seva família a través dels Pirineus.

A 'Perseguits i Salvats', fills i néts d'altres exiliats visiten els paratges que els van acollir. La duresa dels fets reviscuts té un contrapunt positiu en la solidaritat que els veïns de l'Alt Pirineu van mostrar-los. Els testimonis del documental coincideixen en el fet que moltes famílies jueves van aconseguir salvar la vida gràcies a l'ajut i l'empara de ciutadans anònims de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, la Cerdanya i l'Aran. I tots ells prenen consciència que estan vius gràcies a la lluita per la vida i la llibertat que van emprendre els seus parents, en unes condicions extremadament difícils. La cinta reuneix tres generacions en els principals escenaris d'aquella travessa per rememorar, a través del mateix record o del relat de famílies.

El documental s'estrenarà aquest dissabte a diverses televisions locals i a La Xarxa TV. L'emissió del film, de 50 minuts de durada, anirà seguit d'una conversa entre la periodista Pilar Rahola, com a coneixedora de la comunitat jueva, i Paquita Sitzer. El fil conductor de la conversa serà el rastre que aquell episodi de la infantesa ha deixat en la seva vida i també la necessitat de preservar la memòria històrica.

Ruta Perseguits i Salvats

El documental aprofita el projecte que el 2015 va posar en marxa la Diputació de Lleida per recuperar les rutes d'evasió dels refugiats jueus pel Pirineu durant la Segona Guerra Mundial. Més enllà de la seva dimensió turística i cultural, es tracta d'una iniciativa local amb projecció internacional que vol rescatar la memòria històrica i reconèixer la solidaritat entre el poble jueu i el català. El producte turístic, que inclou una ruta per cada comarca, s'adreça especialment a la comunitat jueva i ha contribuït a una major arribada de turistes israelians a la demarcació.

Aquest documental ha estat produït per La Xarxa de Televisions Locals i la Diputació de Lleida. La direcció ha anat a càrrec de Daniel Serra i Jaume Serra i han comptat amb l'assessorament de l'historiador Josep Calvet.