Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Signat el conveni marc per a la implantació del grau d'INEFC a la Seu d'Urgell

Signat el conveni marc per a la implantació del grau d'INEFC a la Seu d'Urgell

El Govern català hi aportarà 3,5 milions d'euros anuals quan la formació ja estigui "en ple funcionament". Els estudis universitaris, els primers presencials de l'Alt Pirineu, començaran el curs 2021-2022 i les classes es faran al Centre Cultural Les Monges
Acte de signatura telemàtica del conveni per a la implantació d'estudis d'INEFC a la Seu d'Urgell
27/05/2020 12:40

El projecte per implantar els estudis superiors d'Educació Física a la Seu d'Urgell ja compta amb el conveni marc. Les cinc institucions implicades en el projecte han signat aquest dimecres al matí, de manera telemàtica, el document que certifica la voluntat que, per primera vegada, es pugui cursar a l'Alt Pirineu un grau universitari presencial.

La signatura de l'acord ha estat presidida per la portaveu del Govern català i consellera de la Presidència, Meritxell Budó. També hi han pres part de manera simultània el secretari general de l'Esport i l'Activitat Física, Gerard Figueras; l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, i el director de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya, Jordi Solà.

En el marc d'aquest acte de rúbrica del conveni, Meritxell Budó ha avançat que la Generalitat invertirà 3,5 milions d'euros cada any en aquests futurs estudis d'INEFC-Pirineus. La partida es farà efectiva quan el Grau en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport (CAFE), especialitzat en esports de natura, estigui en "ple funcionament" i aculli uns 400 alumnes; és a dir, a partir del quart o cinquè any de la seva implantació a la Seu d'Urgell.

Projecte estratègic

En la seva intervenció, Budó ha subratllat que l'objectiu del govern és "continuar amb la vocació d’enfortir i donar resposta a les demandes del territori". Així, ha assegurat que el grau universitari és "una oportunitat per al territori", que convertirà la capital de l 'Alt Urgell "en un epicentre de formació dels Pirineus i de professionals relacionats amb el món de la muntanya”.

Més enllà de l'àmbit esportiu, la consellera també ha incidit en el fet que es tracta d'un projecte estratègic per al Pirineu i, per tant, per al país. "És un projecte de promoció econòmica i formativa”, ha asseverat. Per això, ha agraït la feina i la implicació de la Universitat de Lleida, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i de l’equip de la secretaria general de l’Esport i d’INEFC per fer-lo possible. En aquest sentit, també ha fet esment a l'empenta de les persones que el van impulsar, entre les quals ha anomenat l'exalcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, per la seva "perseverança".

El projecte s’ha pogut realitzar gràcies a l’estratègia País Viu, un programa promogut des del Departament de la Presidència i pensat per “generar oportunitats a través de l’activitat econòmica en aquelles comarques amb risc de despoblament o amb una alta taxa d’envelliment”. Meritxell Budó ha indicat que “el conveni signat és justament el millor exemple del que es vol aconseguir amb aquesta estratègia: arrelar i atraure gent al Pirineu”.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha coincidit amb la consellera de la Presidència que aquest conveni “és la prova que les administracions se saben coordinar per ajudar els territoris a potenciar les seves singularitats en clau de país”. Per a Talarn, que la Seu d’Urgell pugui oferir el Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport “és un reconeixement a la capacitat de la capital de l’Alt Urgell i de la seva experiència en benefici de tot el país, ja que no es tracta de fer un petit INEFC pirinenc; sinó de transformar aquest futur campus en el centre nacional sobre el qual pivoti la formació en excel·lència especialitzada en els esports de natura”.

Dia històric per a la Seu d'Urgell

En la signatura telemàtica, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, ha assegurat que la capital de l’Alt Urgell i el Pirineu “són la millor ubicació per realitzar la formació tècnica i universitària d'esports al medi natural”. Fàbrega ha manifestat que es disposa dels equipaments i l'entorn necessari per poder acollir el grau universitari. Fàbrega també ha indicat que aquest projecte “generarà activitat econòmica lligada a la formació, a la docència i a la investigació" i ha afegit que "la Seu d’Urgell és una Ciutat d’Esport que ara, amb aquests estudis que aviat es materialitzaran, serà una Ciutat Universitària d’Esport”. L'alcalde urgellenc ha qualificat la signatura del conveni de "dia històric" i s'ha mostrat satisfet per l'aposta decidida de les institucions "per l'equitat territorial i la revitalització del Pirineu".

Des del punt de vista docent, el rector de la UdL, Jaume Puy, s'ha felicitat pel fet que "el sistema universitari català fa un pas més per la seva descentralització creant aquests estudis a la Seu, ja que ens dotem d'una estructura que ens ha d'ajudar molt per crear, retenir i atraure talent a les terres del Pirineu". El rector ha deixat constància que la UdL es posa ja "a treballar en l'organització docent, la confecció de la plantilla de professorat i les aliances estratègiques, la preparació i revisió dels nous espais, les instal·lacions, les noves activitats i la difusió del estudis".

Suma d'esforços

El secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, ha presentat l’acte i ha recordat que “aquest projecte ve de lluny”. Figueras també ha remarcat la col·laboració i “la suma d’esforços de les institucions” per fer possible la implantació de la universitat a la Seu d’Urgell per “generar igualtat d’oportunitats i equilibri territorial per fer de Catalunya un país viu”. El secretari general d’Esports ha reconegut que aquest projecte reforça la institució de l’INEFC i el continua fent un referent internacional.

En aquest sentit, eI director de l’INEFC Catalalunya, Jordi Solà, ha insisit en la importància del grau CAFE que “situarà l'INEFC-Pirineus a la Seu d'Urgell com un referent en el context mundial dels estudis de l’esport”.

Conveni de l’INEFC-Pirineus

El conveni signat aquest dimecres té com a objectiu promoure que els estudis de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (CAFE) de l’INEFC-Lleida, centre adscrit a la Universitat de Lleida (UdL), es desenvolupin també a la Seu d’Urgell, on se substituirà la majoria dels esports tradicionals per esports i activitats relacionades amb els espais de muntanya.

Totes les parts implicades acorden treballar conjuntament perquè el desplegament del grau a la capital de l’Alt Urgell es converteixi en un ambiciós projecte formatiu que prepari professionals de l’activitat física i l’esport en aquelles activitats esportives de muntanya relacionades directament amb un territori com el Pirineu, dotat d’unes característiques singulars i pròpies. En un futur, el projecte vol adquirir dimensió internacional a través de l’establiment d’acords de cooperació acadèmica amb centres universitaris, institucions i empreses públiques i privades, estatals i d’altres països, especialment de França i d’Andorra, tant en l’àmbit docent com en el d’investigació, transferència i innovació.

Col·laboració institucional

La fórmula acadèmica triada per executar el grau és la d’un Grup Desplaçat del Grau en CAFE de l’INEFC-Lleida (de 240 crèdits ECTS), de manera que, a efectes acadèmics i administratius, l’alumnat formarà part del centre de l’INEFC de Lleida, tot i que desenvoluparà la totalitat de la seva docència al campus de la Seu d’Urgell.

Pel que fa a les aportacions de les institucions implicades en el conveni, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell executarà la construcció, a partir del primer semestre de l’any 2021, del nou edifici docent i dels equipaments necessaris per a desenvolupar els nous estudis, mentre que la Diputació de Lleida subvencionarà les obres a través d’un conveni específic amb el consistori urgellenc. Quan estigui construït el nou edifici docent, l’Ajuntament de la Seu en cedirà l’ús gratuïtament a l’INEFC.

Mentre no estigui construït i equipat el nou equipament acadèmic, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell oferirà gratuïtament a l’INEFC una alternativa d’espai, al Centre Cultural Les Monges, que pugui encabir temporalment les activitats acadèmiques per poder iniciar les classes durant el curs 2021-2022.

Per la seva banda, l’INEFC assumirà la despesa de manteniment del futur edifici acadèmic i d’incorporar les places necessàries de professorat i de personal d’administració i serveis. En aquest sentit, la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, mitjançant el Consell Català de l’Esport, dotarà econòmicament aquestes places.