Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Signat l'acord perquè l'examen d'Història de la selectivitat es pugui fer en aranès

Signat l'acord perquè l'examen d'Història de la selectivitat es pugui fer en aranès

El Govern, el Conselh Generau d'Aran i la UdL signen un conveni que els propers anys es vol estendre a la resta d'assignatures. L'any passat una estudiant d'Arties va esdevenir la primera a fer les PAU en llengua occitana
Signat l'acord perquè l'examen d'Història de la selectivitat es pugui fer en aranès (Foto: Departament d'Empresa i Coneixement)
27/03/2019 20:04

La Generalitat, el Conselh Generau d'Aran i la Universitat de Lleida (UdL) han signat aquest dimecres el conveni perquè els alumnes aranesos puguin fer Proves d'Accés a la Universitat (PAU) en aranès. Inicialment l'opció de l'aranès s'inclourà en les PAU d'aquest any en els enunciats de l'examen d'Història, matèria obligatòria per a tot l'alumnat, i el compromís és ampliar les matèries disponibles en successives convocatòries.

El conveni posa de manifest "el compromís del Govern en donar resposta a la diversitat lingüística de Catalunya". Amb la introducció de l'aranès en les PAU el Govern no només en fomenta l'ús, la difusió i el coneixement de l'aranès sinó que n'impulsa, a més, la seva normalització. D'aquesta manera en les PAU de 2019 a les quals es presentin els estudiants d'Aran, s'inclourà l'opció de l'aranès en els enunciats de l'examen d'Història, matèria obligatòria per a tot l'alumnat. En successives convocatòries es podrà ampliar les matèries en què s'estableixi l'opció d'enunciats en aranès.

El conveni l'han signat la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, el síndic d'Aran, Carles Barrera, i la vicerectora d'Estudiants de la Universitat de Lleida, Neus Vila, han signat aquest dimecres el conveni per fer-ho possible. L'acte també ha comptat amb la presència del secretari del CIC, Lluís Baulenas, i del cap de l'oficina d'Accés a la Universitat, Jesús M. Prujà.

El curs passat una estudiant de l'Institut de Vielha, Lourdes Bruna, es va convertir en la primera alumna en respondre en aranès dos exàmens de la fase específica de la selectivitat, els de Matemàtica i Física. Aquesta estudiant d'Arties que havia cursat el Batxillerat francès (Batxibac) va reivindicar el seu dret a contestar els exàmens en la seva llengua i des de la UdL no van posar cap problema a l'hora de corregir-los.

Acord amb Andorra perquè els alumnes puguin fer les PAU a la Seu d'Urgell

Recentment, la Generalitat va signar, també, un conveni amb Andorra perquè l'estudiantat d'aquest Estat pugui fer les PAU a la Seu d’Urgell, evitant així el desplaçament fins a Lleida, com era habitual.

Aquest dos convenis responen a la voluntat de la Generalitat de facilitar la col·laboració entre administracions amb la finalitat de donar un millor servei, una millor cobertura territorial i una millor atenció a la nostra diversitat lingüística com a país.