Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Simulacre d'accident entre dues aeronaus a l'Aeroport Andorra-la Seu d'Urgell

Simulacre d'accident entre dues aeronaus a l'Aeroport Andorra-la Seu d'Urgell

L’exercici, que ha simulat la col·lisió d’un avió i un helicòpter durant unes maniobres d’aterratge, ha activat Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya AEROCAT
Simulacre d'accident a l'Aeroport Andorra-la Seu (Foto: Aeroports de la Generalitat)
05/06/2018 17:55

L'Aeroport Andorra-la Seu d’Urgell, seguint el programa establert per Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) al Pla d'Emergències Aeronàutiques de Catalunya AEROCAT, ha realitzat aquest dimarts un simulacre per comprovar la implantació del seu Pla d’Autoprotecció (PAU). L'operatiu també ha servit per posar a prova la coordinació dels diferents equips en la gestió d’una gran emergència i per avaluar la tasca de la persona de contacte amb els familiars en cas d’emergència.

L’exercici ha consistit en una col·lisió entre una aeronau comercial de la companyia LESAIR que realitza el trajecte de Palma de Mallorca a Andorra-la Seu d’Urgell i un helicòpter de la companyia HELAIR, que fa una aproximació visual. El simulacre ha comptat amb la implicació d'una vintena de figurants, que han fet el paper de viatgers, personal de la tripulació i familiars.

L'operatiu ha mobilitzat efectius del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), Protecció Civil, els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, els Bombers de la Generalitat i Bombers d'Andorra.

Accident simulat

L'accident ocorre quan l’avió de passatgers està fent la seva maniobra per la pista 21 i l’helicòpter fa una aproximació paral·lel a la pista 21. La Torre de control (TWR) comunica a l’helicòpter que realitzi el descens fins la sortida A i procedeixi al creuament després del tràfic en pista. A conseqüència de l’avançament en paral·lel i la diferència d’alçada de les dues aeronaus, l’helicòpter té nul·la visibilitat de la posició de l’avió en moviment per pista, pel que aterra i, en realitzar el creuament de pista sense altitud, impacta amb l’avió, provocant la seva sortida de pista, amb la consegüent pèrdua de control de l'aeronau.

A causa de l’accident, dos passatgers de l’avió resulten ferits de diversa consideració. La resta d’ocupants de l’aeronau, 3 en total, resulten il·lesos. Per part de la tripulació de l’helicòpter, el pilot i el copilot resulten també il·lesos. A més, a les instal·lacions de l’aeroport hi ha dues persones que esperen l’arribada del vol on viatgen els seus familiars.

Mobilització dels serveis d'emergències

Els Bombers de la Generalitat han desplaçat una quinzena d’efectius amb sis dotacions (dos camions i quatre vehicles lleugers de coordinació i comandament). A més, han comptat amb el suport del Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (CPEIS) del Govern d’Andorra, que ha participat amb tres vehicles (1 camió auto-bomba urbana pesada equipat amb 8.000 litres d'aigua i 2.000 litres d'escuma amb 2 bombers; 1 camió de rescat pesat per realitzar tasques d’excarceració amb 1 sotsoficial i 2 bombers; i 1 vehicle lleuger de comandament amb 1 oficial cap de guàrdia).

Quan han arribat, els Bombers de la Generalitat han assumit l’organització i la coordinació de l’emergència, han assegurat la zona de treball i han donat suport als bombers de l’aeroport en les tasques d’extinció de l’incendi. Han realitzat el triatge de les víctimes, les han tret fora de la zona "calenta" i les han traslladat fins a la zona sanitària.

Per part dels Mossos d’Esquadra hi han pres part per assegurar l’accés i sortida dels serveis d’emergència, així com per regular els accessos a aquesta. Per fer-ho, han desplaçat al lloc 4 patrulles.

En l’equip d’ordre també hi ha intervingut la Guàrdia Civil, amb una patrulla que té dins de les instal·lacions de l’Aeroport Andorra-la Seu d’Urgell i 4 patrulles més. A més, dins del grup d’ordre hi ha participat el Cos de la Policia Nacional amb tres efectius.

Assistència als ferits

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat el responsable de l’assistència sanitària als ferits de l’accident aeronàutic simulat a l’aeroport Andorra- la Seu d’Urgell. L’equip de la primera unitat que ha arribat al lloc de l'accident ha contactat amb el cap de l’emergència. Una vegada feta la valoració inicial global de l’escenari, ha comunicat la situació, sol·licitant els recursos necessaris, per la relació de afectats.

Posteriorment, un metge ha pres el rol de gestor sanitari in situ ubicant-se al Centre de Comandament amb la resta de comandaments d’emergència. Paral·lelament, s'ha creat l'Àrea Sanitària on s'han repartit els diferents rols sanitaris i s'han definit els espais físics per zones, segons la gravetat, oferint una assistència ràpida i ordenada. Un cop estabilitzats, els ferits s'han evacuat a la Fundació Sant Hospital, hospital de primer nivell, per fer el tractament adient a la patologia patida. El SEM ha realitzat la llista definitiva dels ferits, acordada amb els diferents comandaments i amb el suport de tots els operatius.

El SEM ha mobilitzat 1 ambulància de Suport Vital Avançat, 1 ambulància de Suport Vital Bàsic així com la intervenció de  professionals del Centre Coordinador Sanitari. Protecció Civil de la Generalitat, responsable del Grup Logístic, ha participat al simulacre amb un efectiu, que ha exercit el rol de representant de la persona de contacte amb els familiars (PECO), i un observador.