Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Situació crítica al pantà d'Oliana, amb les reserves al 35%

Situació crítica al pantà d'Oliana, amb les reserves al 35%

Ara fa just un any, la capacitat de l’embassament alturgellenc era del 62%. Medi Ambient manté totes les conques catalanes en situació d’excepcionalitat
Pantà d'Oliana
03/12/2007 19:22

L’embassament d’Oliana, com d’altres pantans catalans, es troba en una situació com més va més crítica. Segons les dades actualitzades avui mateix per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), les reserves estan al 35,6%. És a dir, 31 hectòmetres cúbics sobre una capacitat de 101.

Tot i que la situació ha millorat respecte d’ara fa un mes, quan s’havia baixat fins al 30,7%, la xifra preocupa els responsables de gestió de l’aigua, tenint en compte que és a punt d’acabar la tardor. I és que ara fa un any, per la mateixa data, l’aigua embassada omplia el 62% del pantà, malgrat que la tardor també havia estat força seca.

La manca de precipitacions a les capçaleres dels rius ha fet que embassaments com el d’Oliana no recuperin capacitat com és habitual durant aquests mesos. A punt d’entrar a una estació més aviat seca com és l’hivern, l’escassetat de reserves fa que el departament català de Medi Ambient i Habitatge mantingui la situació d’excepcionalitat a totes les conques catalanes.

Segons les dades que ha fet públiques avui Medi Ambient, a nivell anual i a conques internes s'ha reduït en un 40% la precipitació del 2007 respecte del valor de referència històric. Fruit de la manca de pluges, els cabals circulants en els trams de capçalera dels principals rius presenten valors molt inferiors als normals en època de tardor. La disminució de les aportacions està afectant també els aqüífers del territori i per tant es mantenen les previsions de continuar majoritàriament totes les conques en l'escenari d'excepcionalitat a l'inici d’aquest any vinent.

Aquest panorama ha portat el Govern català a anunciar una pròrroga de l’actual decret de sequera, que ja es va iniciar el mes d'abril passat. Des del departament de Medi Ambient detallen: “En algunes conques no es pot arribar a garantir els cabals de manteniment dels rius perquè l'aportació hídrica acostuma a estar per sota d'aquest llindar”.

Entre les mesures que comporta el decret, es destaca que “els municipis, amb caràcter global, han de restringir el reg a parcs i jardins, prohibir l'ús d'aigua potable per a fonts i usos ornamentals, mantenir i reaprofitar l'aigua de piscines d'ús públic i privat, optimitzar l'ús de l'aigua en instal•lacions lúdiques i reduir la utilització d'aigua de boca per a neteja viària, entre d'altres mesures”.