Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / S'obre el procés de participació ciutadana al Programa d'Actuació Comarcal de l'Alt Urgell

S'obre el procés de participació ciutadana al Programa d'Actuació Comarcal de l'Alt Urgell

El PAC és l'instrument legal que fixa el marc competencial de l'ens alturgellenc El document inclourà els serveis, les activitats i les obres a realitzar
Consell d'Alcaldes Ribera d'Urgellet
02/12/2008 13:46

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell acaba de posar en marxa el procés de participació ciutadana que ha de conduir a la redacció del reglament del Programa d’Actuació Comarcal (PAC) per als pròxims quatre anys. El PAC és l’instrument legal que fixa el marc competencial del Consell Comarcal i, per tant, ha d’incloure els serveis, les activitats i les obres a realitzar. Tot i que no és obligatori, s’ha estimat convenient endegar un procés previ de participació ciutadana per tal que el contingut del document estigui consensuat entre ajuntaments, entitats i agents socials del territori.

L’objectiu del procés de participació ciutadana és concretar les accions que emmarquin les competències que es proposi que siguin assumides en el reglament del PAC per tal de millorar l’eficàcia de les polítiques a desenvolupar pel Consell Comarcal. En el cas de l’Alt Urgell no es parteix de zero, ja que l’any 2006 es va realitzar una fase de diagnosi, la qual va comptar amb la participació de més d’un centenar de persones.

Per tal d’agilitar el procés participatiu, s’han establert tres grups de participació: el mateix Consell d’Alcaldes; un grup tècnic, format per professionals del Consell Comarcal; i una comissió de seguiment, amb una part política i una altra de social, que donarà cabuda a persones coneixedores del territori i a representants del teixit associatiu de la comarca.

Es preveuen diverses formes de participació. D’una banda, els tallers participatius, que seran temàtics i sectorials i estaran oberts a tots els ciutadans interessats a formar-ne part. D’una altra, es realitzarà una enquesta per mostreig a partir d’una selecció que s’estimi representativa de la població total de la comarca i, a més a més, es portarà a terme un sondeig d’opinió a col•lectius concrets. També es faran entrevistes en profunditat a interlocutors clau de la comarca i es convidarà a entitats, administracions i ciutadania a títol individual a fer-hi aportacions per escrit.

A partir d’ara, el procés de participació ciutadana es desplegarà en tres fases successives. La primera, de contextualització, quedarà conclosa a final d’any. La segona, d’informació, reflexió i proposició, s’estendrà de gener a maig de 2009. Finalment, la tercera fase, de tancament, es desenvoluparà durant els mesos de juny i juliol, de tal manera que la redacció del reglament del PAC pugui quedar enllestida l’agost del mateix any.