Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Sort perd la col·lecció del Museu de les Papallones

Sort perd la col·lecció del Museu de les Papallones

Desacord entre l'Ajuntament, que volia regularitzar l'equipament, i els propietaris, que anuncien la intenció de traslladar el seu fons científic, de més de 25.000 exemplars, a una altra població del Pirineu
Museu de les Papallones de Catalunya a Pujalt (Foto: ACN)
22/11/2017 18:44

La continuïtat del Museu de les Papallones a Pujalt (Pallars Sobirà) sembla que ha arribat al seu final per un desacord entre l'Ajuntament de Sort, titular de l'edifici, i els promotors i propietaris del fons, Alfons Dolsa i Maria Teresa Albarràn. El consistori volia que es creés una figura legal "per poder explotar i gestionar aquest museu amb totes les garanties que exigeix la normativa", però alhora els propietaris denunciaven desinterès de la institució municipal per la col·lecció.

Les postures semblen irreconciliables, per la qual cosa l'ajuntament ha decidit tancar l'equipament, que porta 15 anys al nucli de Pujalt. Primer va estar deu anys a les antigues escoles del poble i després cinc anys a un nou equipament de més de 500 metres quadrats. El consistori ha donat fins a finals d'any als actuals gestors per abandonar el recinte.

El museu conté el fons científic creat pels promotors, que inclou més de 25.000 exemplars. La voluntat de Dolsa i Albarràn és seguir al Pirineu i amb aquesta idea estan ja buscant un altre municipi on exposar la seva col·lecció. El museu també s'incorporarà una extensa biblioteca especialitzada en lepidopterologia, amb moltes obres clàssiques i modernes sobre el tema, a més d'un extens recull de treballs científics.

L'alcalde de Sort, Raimon Monterde, ha justificat a l'ACN el trencament perquè "no poden seguir com fins ara; desconeixent el nombre de visitants que rep el museu i els ingressos i despeses que genera l'equipament". L'ajuntament volia regularitzar aquesta situació, però l'acord amb els actuals gestors sembla impossible. A més a més, els propietaris del material han denunciat pressions recents com el fet que els havien tancat la calefacció, les quals els han motivat a descartar cap acord i buscar un nou emplaçament.

L'Ajuntament vol mantenir el nom

Tot i que Sort perdrà aquesta valuosa col·lecció, Monterde ha dit que volen mantenir igualment el nom de Museu de les Papallones de Catalunya.L'any 2018 s'hi realitzaran algunes activitats culturals i de natura i s'espera poder-li donar contingut en els mesos vinents per mantenir-lo en funcionament. Per buscar-li aquest contingut, es parlarà amb els veïns del poble per evitar que aquest espai acabi morint.