Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Suport de l'Ajuntament de la Seu a la campanya 'No més morts impunes a les carreteres'

Suport de l'Ajuntament de la Seu a la campanya 'No més morts impunes a les carreteres'

Els grups municipals de CiU, Compromís, ERC i la CUP aprovaran aquest dilluns una moció per transformar la petició ciutadana impulsada per Anna González en un document polític. La iniciativa pretén millorar la seguretat dels ciclistes i la resta d'usuaris de les carreteres
Suport de l'Ajuntament de la Seu a la campanya 'No més morts impunes a les carreteres'
14/03/2016 13:25

Els grups municipals de CiU, Compromís X La Seu, ERC i la CUP de l'Ajuntament urgellenc aprovaran aquest dilluns al vespre una moció de suport a la campanya 'No més morts impunes a la carretera', promoguda per la urgellenca Anna González López. El text que es debatrà en el ple municipal es farà arribar als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats, al Ministeri de Justícia i Interior, així com també als departaments de Justícia i Interior de la Generalitat de Catalunya.

En la moció es lamenta els fets que van acabar amb la vida d'Òscar Bautista García, marit d'Anna González, quan va ser atropellat per un camió quan circulava correctament pel voral d'una autovia. La idea parteix de l'absència de judici al camioner que va causar-li la mort, atès que la jutge encarregada del cas, en aplicació del nou Codi Penal, no va veure-hi indicis de delicte.

A la campanya es remarca que "abans de l'entrada en vigor de la reforma, el conductor (que va causar la mort) podria haver estat jutjat" però que "amb la nova reforma, s'arxiva per no merèixer retret penal la suposada distracció, tonta i sense importància, del conductor del camió". A més a més, hi afegeixen que "el conductor va tenir la bona sort que, com a conseqüència del cop, la víctima morís a l'acte" i que "si l'hagués deixat malferit o hagués mort dues hores després, s'hauria considerat, amb absoluta seguretat, delicte d'omissió del deure de socors però a un mort, segons la benigna interpretació que fan alguns tribunals de la nostra Llei, no se'l pot socórrer i d'això resulta que, cada vegada, hi ha més conductors sense ànima que opten per la fugida en casos similars".

Document polític

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha justificat la proposta unànime del consistori "per tal de transformar la petició ciutadana impulsada per Anna González en un document polític que aconsegueixi que s'estudiï més a fons la sol·licitud d'un canvi legislatiu". I ha afegit: "No volem que la llei empari situacions com la que ha viscut l'Anna González", ha indicat.

En concret, el text exigeix que es modifiqui la recent reforma legal i, concretament, els articles 142 del Codi Penal que regula l'homicidi per imprudència i l'article 195 que regula l'omissió del deure de socors. Pel que fa a l'homicidi per imprudència, proposen un tercer apartat: "El qui, per imprudència lleu causi la mort d'altri ha de ser castigat amb la pena de multa fins a tres mesos. Si l'homicidi s'hagués comès utilitzant un vehicle de motor o un ciclomotor, es pot imposar la pena de privació del dret a conduir vehicles de motor i ciclomotors de tres mesos a 1 any". D'aquesta manera, consideren que com a mínim "s'aconseguiria que tots els accidents en què hi hagués una mort com a resultat d'una imprudència anessin a judici, ja fos aquesta greu, menys greu o lleu".

Plataforma Change.org

De moment, la campanya 'No més morts impunes a la carretera', que pretén millorar la seguretat dels ciclistes i la resta d'usuaris de les carreteres, suma a la plataforma 'Change.org' prop de 65.000 signatures, recollides en un període de dos mesos. Tanmateix, González considera que són "poques firmes", tenint en compte que hi ha temes més simples que les superen. "Això demostra que la convivència entre els ciclistes i els conductors no és fàcil", lamenta. La urgellenca també denuncia que la reforma legislativa que es va aprovar el 2015 "no beneficia en cap cas els ciutadans, sinó tot el contrari", i argumenta que els que sí hi tenen molt a guanyar són els jutjats i les asseguradores, perquè les causes es despenalitzen.

Els que sí s'han bolcat en la iniciativa són els esportistes i ciclistes professionals, que ja han signat la petició. Pròximament, la urgellenca es desplaçarà a Bagà, en la sortida de la Volta a Catalunya, per expressar-los el seu agraïment. Anna González també ha donat les gràcies a la ciutadania i el consistori urgellenc pel seu suport.