Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Suport del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran a la Marxa Pagesa

Suport del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran a la Marxa Pagesa

La manifestació, organitzada per Unió de Pagesos, tindrà lloc del 26 al 28 de gener a Catalunya
Executiva del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran (Foto: PSC)
17/01/2017 19:19

L’executiva de la Federació del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran, s’ha sumat aquest dimarts a les reivindicacions del sector agrari i ha donat suport a la Marxa Pagesa, organitzada per Unió de Pagesos, que tindrà lloc del 26 al 28 de gener a Catalunya. En aquest sentit, el primer secretari, Òscar Ordeig, ha afirmat que "la dignitat de la pagesia és també la dignitat i el respecte que es mereix un territori oblidat i castigat pel govern de la Generalitat”. Per al polític urgellenc,“és a les Terres de Lleida, el Pirineu i l’Aran on el sector agroalimentari té més pes i més transcendència per a l’economia del país, i és precisament el territori on el Govern més ha retallat en tots els àmbits des del 2010”.

El PSC denuncia "una doble condemna que destrueix la cohesió social i territorial: la davallada del 87 per cent en inversions des de 2010 i la disminució del 6 per cent a les Terres de Ponent durant el 2017”. I s'afegeix en una nota de premsa: “El que ens estan deixant clar és que el full de ruta té només un objectiu clar: desmantellar els serveis i drets de les persones del territori més extens però amb menys densitat de població, provocant la desertització a favor de les grans ciutats”.

La Federació de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran també remarca que “més de la meitat dels pagesos s’han vist obligats a deixar la seva activitat en els darrers 20 anys i la renda agrària ha caigut un 39 per cent des de 2001; una situació provocada per, entre altres motius, les vendes per sota del preu de cost, l’augment dels costos de producció i les retallades pressupostàries al Departament, que ha arribat a reduir la partida en un 40 per cent”. El diputat al Parlament Òscar Ordeig ha criticat que “a més, el pressupost que pretén defensar el Govern augmenta cruelment les taxes i els impostos al món agrari, especialment pel que fa al cànon de l’aigua”.

Problemes del sector

Per la seva banda, el Secretari de Món Rural, Agroalimentari i Medi Ambient del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran, Joel Arbonés, ha explicat que "l’acció de Govern acumula un seguit d’incompliments amb el Departament d’Agricultura en acords presos en Comissió, com ho demostra el fet que propostes socialistes per als pagaments dels ajuts per a Indemnitzacions Compensatòries de la ramaderia de Muntanya dels anys 2014 i 2015 o el deutes acumulats al sector agrari no estan contemplades als comptes”.

Arbonés ha criticat que “mentre la consellera es mira el sector amb un fals optimisme, els petits i mitjans pagesos pateixen les pràctiques abusives de la gran distribució, s’han d’enfrontar a més impostos i taxes, i han de vendre els seus productes a sotacost”. I ha sentenciat: “Els socialistes ens mantenim en el recolzament a un sector que és la font i garantia del present i futur no només de les Terres de Lleida, el Pirineu i l’Aran, sinó de la societat de tot el país”.