Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Taller a la Seu per introduir la poesia a les aules

Taller a la Seu per introduir la poesia a les aules

El mestre, editor i escriptor peramolí Ramon Besora ha ofert una sessió per estimular els alumnes en l'ús creatiu de les paraules
16/01/2019 17:45

L'escriptor i pedagog peramolí Ramon Besora va dirigit aquest dilluns, al CETAP-Telecentre de la Seu d'Urgell, un taller de propostes per introduir la poesia a les aules. L'activitat era organitzada pel Servei Educatiu Alt Urgell-Cerdanya, que ha explicat que l'objectiu era ajudar els alumnes a ser "capaços d’estimular la recerca pels camins de la investigació i la descoberta", alhora que "facilitar un aprenentatge de la llengua i els seus recursos més enllà d’una concepció estrictament normativa".

Així, el taller volia fomentar "l’ús creatiu de la paraula, l’alteració de la seva estructura per generar un rendiment estètic més alt o un poder evocatiu més gran, la lliure associació de mots, els cal·ligrames, la inversió i el plagi de text per cercar-hi noves formes de significació". Aquests objectius es duen a la pràctica mitjançant la creació poètica, jocs de lletres, jocs de paraules i investigació poètica.

Expert en formació i en llibres per a infants

Ramon Besora i Oliva és mestre, editor, escriptor i un bon coneixedor del món escolar. Ha col·laborat activament en la formació de mestres i és autor d’una bona colla de llibres destinats als infants. També és autor de  diverses publicacions i articles sobre didàctica, creativitat infantil, la construcció del lector, poesia i escola, entre d'altres. Després de 22 anys exercint com a mestre -12 dels quals com a director de l’Escola El Puig d’Esparreguera- es va dedicar al món editorial.

Besora ha rebut diversos premis nacionals i internacionals entre els quals destaquen el Premi Baldiri i Reixac, per les seves aportacions en el camp de la didàctica de la llengua, i l’Octogone d’Honneur, atorgat pel Centre Internacional d'Estudis en Literatura Juvenil de París. D'altra banda, les seves edicions han estat guardonades amb el Premi Nit de l’Edició 1993 al llibre més original (1993) i amb el Critici in Erba Prize (1992), que es concedeix a la Fira del Llibre de Bolònia, a més a més del Premi Internacional d’Innovació (1997).

Entre els seus contes, destaquen El conillet de volia pa de pessic (traduït al castellà, al basc, al gallec i, properament, al rus) i Zoo de paraules, que segons la crítica és "un bestiari deliciós i alhora màgic, en el quals l’autor juga amb les paraules d’una forma magistral”. Actualment és president de l’Associació Miquel Martí i Pol i patró de la seva Fundació.

  • Taller a la Seu per introduir la poesia a les aules
  • Ramon Besora