Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Tallers d'elaboració de formatges per a restauradors i professionals de la gastronomia

Tallers d'elaboració de formatges per a restauradors i professionals de la gastronomia

L'objectiu és donar a conèixer el procés i el producte amb el qual treballen. Les sessions les duu a terme la formatgera i propietària de Formatges de l'Abadessa, Judith Carreira
Taller de formatge (Foto: ACN)
08/11/2016 11:35

La formatgera i propietària de Formatges de l'Abadessa, Judith Carreira, ha iniciat recentment un conjunt de tallers d'elaboració de formatge dirigits a professionals del sector formatger i a restauradors. Carreira, que ja oferia aquestes sessions formatives a particulars i a les escoles, assegura en declaracions a l'ACN que "hi havia una gran demanda en aquest àmbit, sobretot per part dels cuiners".

Els tallers ofereixen l'oportunitat de conèixer quina és l'elaboració d'un formatge madurat, d'un formatge fresc o d'un mató. Durant les sis hores que dura l'activitat, els participants aprenen tot el procés complet. "D'aquesta manera poden arribar a comprendre millor el producte amb el qual treballen", indica la formatgera. I afegeix: "l'objectiu principal és que aprenguin com es fa el formatge i, sent conscients del procés, el tractin de forma diferent a la cuina".

Procés d'elaboració

Per elaborar un formatge és important comptar amb una matèria primera de bona qualitat. La llet s'ha d'escalfar fins a la temperatura adequada i, posteriorment, es fermenta i es qualla. Un cop la quallada aconsegueix el punt òptim, es posa en motlles i se li dóna la forma definitiva. Seguidament, s'ha de fer el treball de salat, oreig i maduració, fins que el formatge està al punt per menjar.

Pel que fa als professionals que participen en el taller, s'enduen a casa un formatge que no està acabat, ja que s'ha de salar i madurar durant un mes per poder veure el resultat de la feina feta.

Cuiners d'arreu

Entre els participants en el taller hi ha tres reconeguts cuiners d'Andorra, els propietaris d'un restaurant a Caldes d'Estrac, els propietaris d'una formatgeria a Mataró, un conegut restaurador de la Seu i un cuiner d'un vaixell.

El propietari de la Formatgeria Blanca de Mataró, Francesc Pagès, explica que feia molt de temps que tenia interès a fer un curs de formatge perquè és un producte que ven a la seva botiga. "És interessant saber com s'elabora per poder transmetre-ho als clients", manifesta. En aquest sentit, assenyala que "quan coneixes el producte, això t'ajuda a vendre'l i el qui el compra t'ho agraeix".

Per la seva banda, el cuiner Ramon Sesplugues, del Celler d'en Toni d'Andorra, valora molt positivament l'experiència i comenta que sempre havia volgut saber com s'elaborava el formatge, "un producte que està de moda i que els clients demanen molt".

Formatges de l'Abadessa

Formatges de l'Abadessa és una petita formatgeria ubicada al barri antic de la Seu d'Urgell. Carreira va començar aquest projecte personal després de més de deu anys dedicats professionalment a l'elaboració de formatges artesans. L'objectiu és comptar ara amb una petita producció a l'entorn de la Seu, amb un producte molt cuidat. Carreira va començar treballant amb llet de vaca i actualment també fa formatges de cabra.

Per impartir els tallers dirigits a professionals, Formatges de l'Abadessa compta amb la col·laboració de l'Agrobotiga de Castellbò i l'Hostal Vell d'Anserall.