Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Tanquen amb barreres de formigó el camí de Llívia a Estavar

Tanquen amb barreres de formigó el camí de Llívia a Estavar

Operaris de l'Alta Cerdanya han dut a terme l'acció per evitar el moviment de cotxes aquesta Pasqua. L'Ajuntament de la Seu d'Urgell se suma a la crida a romandre al domicili habitual. Noves dades mostren l'incompliment de l'estat d'alarma per part de milers de segons residents al Pirineu
Tancament del camí de Llívia a Estavar amb barreres de formigó (Foto: Ajuntament d'Estavar)
09/04/2020 15:10

Operaris de carreteres de l'Alta Cerdanya han procedit aquest dijous al matí a tancar amb barreres de formigó la carretera RD33F, que uneix Llívia amb Estavar al pas pel pont que divideix tots dos termes municipals i que és, alhora, el punt fronterer entre l'enclavament i el municipi de la banda administrativament francesa. 

La mesura, que ha donat a conèixer el batlle d'Estavar, Laurent Leygue, ha estat consensuada pels alcaldes de la zona i s'ha dut a terme just a la vigília dels festius de la Setmana Santa. Segons han explicat els batlles, s'ha fet amb l'objectiu clar d'evitar la mobilitat interna de vehicles per aquestes poblacions. D'aquesta manera, el trànsit s'ha desviat per Ro, on s'agafa la carretera internacional que va fins a Puigcerdà i on, d'altra banda, hi ha controls policials a les fronteres, que estan tancades tret dels pocs supòsits en què es pot circular d'estat a estat. De fet, la carretera que uneix Puigcerdà i la Guingueta d'Ix és l'única que es manté oberta, perquè tots els passos alternatius de la zona fronterera han quedat tallats.

Aquesta mesura dràstica s'ha acordat en el marc de la polèmica per la presència indiscriminada de segons residents que els ajuntaments de tota la Cerdanya, juntament amb el Consell Comarcal, han denunciat des de l'inici de l'estat d'alarma i que, lluny de reduir-se, encara s'ha incrementat malgrat els controls policials, la prohibició de desplaçar-se a segones residències i l'obligació de romandre al domicili habitual.

Jordi Fàbrega: "Si estimeu el Pirineu, no vingueu, ara no és el moment"

A aquesta polèmica també s'hi ha referit aquest dijous l'alcalde de la Seu d'Urgell i president de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega, que, adreçant-se a segons residents i visitants, ha reblat: "Si estimeu el Pirineu, no vingueu, ara no és el moment de venir, ni molt menys".

En una entrevista a RàdioSeu, Fàbrega recorda que "els hospitals del Pirineu estan dimensionats per acollir els residents, i de manera puntual els turistes, i ara estan molt tensionats". A més a més, el metge urgellenc recorda que molts d'aquests visitants vénen de zones urbanes on hi ha molt més risc que ja siguin portadors del virus i, per tant, de contagiar-lo a la població local o a d'altres visitants.

Fàbrega indica que des dels Mossos d'Esquadra li han assegurat que estan ordenant "girar cua" a tothom qui no té una justificació clara per venir al Pirineu des del seu domicili habitual. En tot cas, el batlle de la Seu apel·la a aquest segment de població per recordar-los que "ara no és el moment d'enfonsar el Pirineu" i que "el que cal és deixar que la població del Pirineu superi aquest moment crític de la millor manera possible". I acaba recordant que "quan passi aquesta situació, estarem encantats de rebre-us, però ara us demanem, us supliquem, que us quedeu a casa".

Descontrol a la Cerdanya

Aquest dijous mateix, el diari Regió 7 ha revelat noves dades que demostren el descontrol existent en plena Setmana Santa -i en ple confinament- pel que fa a la presència de gent que no viu de manera permanent al Pirineu. Segons aquest recull, al llarg d'aquests dies s'ha obert 2.800 cases de segona residència a la Cerdanya (de les 14.000 que hi ha), on hi hauria allotjades ara mateix unes 8.400 persones, gairebé el mateix nombre d'habitants fixos que té la capital comarcal, Puigcerdà.

Això implica que la població habitual de la comarca s'ha incrementat fins a un 46% (el nombre d'habitants empadronats és de poc més de 18.000), amb el risc de col·lapse que això comporta per als hospitals del Pirineu, com també la multiplicació del perill de propagació del coronavirus en una comarca -com totes les de l'Alt Pirineu- amb un alt percentatge de gent gran (més del 20%). Les mateixes informacions apunten que un element ben visible que demostra aquest incompliment és l'aparcament del principal supermercat de Puigcerdà, de la cadena Carrefour. Normalment entre setmana és mig buit i, en canvi, aquest dijous al matí era pràcticament ple.

Dilluns l'Hospital de Cerdanya ja va alertar que havia constatat un augment del 20% en l'atenció mèdica a persones no residents (visitants o gent amb segona residència), entre totes les àrees del centre mèdic, i recordava en ara mateix aquest percentatge hauria de ser "del 0%", tenint en compte que tant el Govern català com l'espanyol han ordenat que tothom es quedi al seu domicili habitual.

I ahir dimecres, el Consell Comarcal de la Cerdanya i els 17 ajuntaments de la comarca van emetre un comunicat en què, una vegada més, instaven tothom qui no hi visqui de manera permanent a tornar al seu domicili habitual i els advertia que, en l'actual estat d'alarma, desplaçar-se a la segona residència està tipificat com a delicte de desobediència greu. També els alertava que podrien no rebre una atenció òptima a l'Hospital de Cerdanya si tenen alguna urgència, perquè la capacitat d'aquest centre en l'actual crisi per la COVID-19 està pensada només per a la població fixa.