Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Tensió entre veïns de la Torre de Capdella i Endesa per les factures de la llum

Tensió entre veïns de la Torre de Capdella i Endesa per les factures de la llum

El gegant elèctric ha intentat tallar el subministrament a 16 habitants que rebutgen la nova facturació que els imposen. Segons l'acord de 1927, els residents tenen dret a contraprestacions per l'explotació de terrenys del municipi
Tècnics d'Endesa revisen comptadors a la Torre de Capdella (Foto: ACN)
03/11/2016 19:40

Continua la tensió entre el municipi de la Torre de Capdella i el gegant elèctric Endesa per la facturació de l'electricitat als veïns del municipi. L'ajuntament, amb el seu alcalde al capdavant, i un grup de veïns han impedit aquest dijous que la companyia tallés la llum a 16 habitants del municipi, un cop havia expirat el termini que Endesa havia posat perquè abonessin l'import de les factures emeses des del 2009 fins a la data. Els residents rebutgen la nova facturació que els volen imposar i reivindiquen que l'IVA s'apliqui en base a la tarifa bonificada de la qual sempre han gaudit des del 1927, avalat pel contracte que es va signar com a contraprestació a les obres de la central elèctrica de Capdella.

Tècnics d'Endesa, acompanyats dels Mossos d'Esquadra, s'han presentat a la vall i han tallat la llum a una casa d'Espui, sense avisar. En assabentar-se dels fets l'equip municipal ha fet pressió per evitar que l'empresa deixés sense llum la resta de veïns avisats. Finalment, els operaris s'han limitat a certificar l'existència dels comptadors, evitant tallar la llum.

Endesa pretén fixar als veïns del municipi pallarès un IVA del 21% sobre la Tarifa d'Últim Recurs. Aquesta qüestió està encara pendent de resolució judicial, motiu pel qual veïns i Ajuntament es neguen a cedir al xantatge de la multinacional.

La cotitzada de l'IBEX 35 també ha avisat l'ajuntament, però en aquest cas li ha donat un mes de marge per fer els pagaments dels equipaments municipals. La companyia elèctrica reclama als veïns més d'un milió d'euros i a l'Ajuntament uns 250.000.

Liquidació incorrecta d'Endesa

L'alcalde, Josep Maria Dalmau, ha explicat que l'Ajuntament vetllarà perquè la família a la qual se li ha tallat la llum no hagi de passar la nit a les fosques. Tant Dalmau com el president de l'Associació de veïns afectats pel conveni de la llum, Kiko Pota, defensen que la liquidació no és correcta i asseguren que el tema es troba als tribunals "sense que s'hagi dictat cap sentència". Per aquest motiu conviden la companyia Endesa a dialogar per donar sortida a aquesta situació mentre no hi hagi sentència ferma. Els veïns de la Vall temen que qualsevol altre dia es puguin tornar a presentar tècnics de la companyia a tallar la llum a particulars.

L'any 1927 es va signar un contracte amb l'empresa explotadora de les obres de llacs, canals i línies elèctriques -aleshores Energia Elèctrica de Catalunya, S.A.- segons el qual, a canvi de la utilització de terrenys públics per al negoci de la xarxa elèctrica, l'Ajuntament i veïns rebrien unes contraprestacions en el subministrament.