Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Territori i Sostenibilitat adjudica la construcció del túnel de Tresponts a la C-14

Territori i Sostenibilitat adjudica la construcció del túnel de Tresponts a la C-14

El projecte preveu una inversió de 35,4 milions. L’actuació, que s'iniciarà la tardor d'enguany, permetrà la millora de la seguretat a la via
Mapa del futur túnel de Tresponts, a la C-14
22/06/2017 17:15

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat aquest dijous les obres de condicionament i millora de la seguretat a la carretera C-14, a l'altura d'Organyà, per un import de 35,4 milions d’euros. L’actuació inclou la construcció d’un nou túnel per evitar un tram del congost de Tres Ponts, a la vall del riu Segre, així com també l’eixamplament de la calçada en els trams contigus. Està previst que els treballs s'iniciïn a la tardor d’aquest any, amb un termini d’execució de 36 mesos. La intervenció té com a objectiu "enfortir la cohesió territorial del país, millorar la permeabilitat amb l’Alt Pirineu i la seguretat d’aquesta carretera".

L’actuació abasta un tram de prop de 3 quilòmetres, entre la sortida del nucli d’Organyà i el túnel de Montant del Tost, just abans de la intersecció amb la carretera LV-4001. La calçada s’ampliarà fins als 10 metres d’amplada, amb dos carrils, un per sentit, de 3,5 metres, i  vorals d’1,5 metres, per millorar la seguretat en tot aquest tram.

La singularitat orogràfica d’aquesta àrea fa difícil l’encaix de l’eixamplament de la plataforma. Per solucionar-ho, s’aprofitarà el costat de la via més proper al riu, i es construiran un mur d’escullera de 100 metres de longitud per 1,5 metres d’ample,  i cinc trams de voladissos de 2 metres d’ample com a màxim, per allargar la secció.

A més, a uns 400 metres de l’inici del tram objecte de l’actuació, a la banda més propera a Organyà, s’eixamplarà la calçada d’un túnel existent de 51,5 metres de longitud, per adaptar-lo a la resta de la plataforma. La nova secció serà de 11,60 metres d’ample per 7,60 metres d’altura.

Un nou túnel d’1,3 km

L’estructura principal de l’obra adjudicada és un nou túnel d’1,3 quilòmetres de longitud, que es construirà per millorar el traçat de la carretera existent, i evitar el pas per un tram especialment sinuós del congost de Tres Ponts.

La secció del túnel serà de 12,60 metres d’ample per 7,90 metres d’altura, amb dos carrils de circulació de 3,5 metres d’amplada, un per sentit, una mitjana d’1 metre, voreres d’1,05 metres i vorals d’1,25 metres.

A més, es construiran dues galeries d’evacuació, de 4,10 metres d’ample i 3,80 metres d’altura, amb sortida a la carretera existent que quedarà tancada al trànsit. S’habilitaran sortides des del túnel a la galeria d’emergència cada 250 metres, aproximadament.

Reivindicació del territori

La millora d'aquest tram de carretera és una reivindicació històrica del territori, que reclamava una intervenció per garantir la seguretat de la via, especialment a causa dels despreniments.