Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Territori ja ha començat a elaborar un protocol per justificar la necessitat de treure l'ós Goiat del Pirineu

Territori ja ha començat a elaborar un protocol per justificar la necessitat de treure l'ós Goiat del Pirineu

Es vol posar de manifest que, si no es fa fora, el plantígrad podria posar en perill la continuïtat del programa de reintroducció. L'animal és responsable de diversos atacs a bestiar
Reunió entre el conseller de Territori, Damià Calvet, i el síndic d'Aran, Carlos Barrera, al Conselh Generau (Foto: ACN)
27/08/2018 09:35

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha començat a redactar ja el protocol que ha de servir per justificar la necessitat de treure del Pirineu l'ós Goiat. Així ho ha explicat el conseller Damià Calvet després de mantenir una reunió aquest dissabte amb el síndic d'Aran, Carlos Barrera. Calvet ha anunciat que s'estan desenvolupant ''reunions tècniques'' entre representants de diverses administracions que formen part del programa de reintroducció i que el protocol que s'ha de definir serà nou perquè es tracta d'una espècie que ''està molt protegida'' i qualsevol actuació té molt seguiment per part de les institucions europees.

Segons ha informat l'ACN, el síndic aranès ha remarcat que en 23 anys de programa de reintroducció cap plantígrad havia arribat a generar un ''punt de tensió'' com el que ha provocat Goiat, a qui se li atribueixen una quinzena d'atacs. Segons ha remarcat Barrera, "la no extracció d'aquest exemplar podria fins i tot arribar a posar en perill la continuïtat del programa".

Després d'acordar el mes passat la necessitat de traslladar l'ós Goiat del Pirineu, Damià Calvet ha explicat que ara s'està elaborant tot el ''procediment jurídic i tècnic que ho permeti''. Serà un expedient que ha de definir el protocol per retirar l'animal i, quan estigui enllestit, ''esperem que més aviat que tard'', es posarà en marxa. De totes maneres, el conseller ha insistit novament que la voluntat del Govern és la de no ''retransmetre'' la captura de Goiat minut a minut i ha recordat que quan aquesta es pugui fer no s'anunciarà fins que s'hagi dut a terme.

Protecció de l'ós

La protecció de l'os té un ''grau màxim'' i per això les reunions per definir el protocol d'extracció de Goiat tenen lloc entre representants de diverses administracions. I és que al programa PirosLife de reintroducció hi estan implicats tant el Govern català com l'Estat espanyol, les comunitats d'Aragó i Navarra, i la Comunitat Europea. Cal remarcar que, en aquest sentit, l'ós Goiat es troba actualment en territori francès i França no permet que l'helicòpter dels Agents Rurals sobrevoli la zona per mirar de localitzar-lo, anestesiar-lo i canviar-li la bateria del transmissor que porta, aparell que permet atribuir-li els atacs.

El síndic d'Aran, Carlos Barrera, assenyala el fet que "sembla que a França ja li està bé aquesta ''indefinició'', però l'important és que el Govern té la plena voluntat d'extraure l'exemplar i això hauria de servir per donar tranquil·litat i normalitat al sector ramader". Tanmateix, el síndic és conscient que hi ha més óssos que també podran generar problemes en un futur. De fet, Unió de Pagesos ha convocat pel proper divendres 31 d'agost una manifestació a Vielha per reclamar mesures pels danys de la fauna salvatge als ramats.

Recompte d'óssos

Territori calcula que hi ha entre 40 i 50 óssos al Pirineu i un dels objectius que s'ha marcat el Departament per al foment de la biodiversitat és poder delimitar el ''territori ós'' i en funció de les hectàrees que ocupi es pugui delimitar el nombre exacte d'exemplars. El conseller Calvet ha explicat que això formarà part d'un estudi que s'elaborarà els propers mesos i s'inclourà en la nova fase del programa Life, que quan s'esgotarà continuarà des del Govern.