Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Torna el Festival Pyrenades amb activitats per a tots els públics

Torna el Festival Pyrenades amb activitats per a tots els públics

La iniciativa tindrà lloc a la Val d'Aran del 28 de març al 4 d'abril
16/03/2015 19:19

Del 28 de març al 4 d'abril se celebrarà la 5a edició del Festival Pyrenades, unes jornades pensades per a tots els públics que se centren en el 'pirineisme' i que prenen com a escenari la Val d'Aran i les dependències del PyrenMuseu, ubicat al Refugi Rosta de Salardú.

Les Pyrenades ofereixen una trentena d'activitats gratuïtes que integren l'esport a la muntanya amb el debat i el coneixement d'aquest entorn i del 'pirineisme', el moviment de persones que van iniciar la conquesta i descoberta dels Pirineus al segle XIX amb un esperit aventurer i naturalista que va propiciar el naixement del turisme a la zona.

Exercitant el cos i la ment

En aquesta edició pren especial rellevància el 50è aniversari de Baqueira Beret, una història que es podrà reviure a través del procés de realització del documental Històries de Baqueira, impulsat per Manel Rocher i Ivó Vinuesa. Els autors explicaran el projecte diumenge 29 de març, recolzat per l'exposició “Fundació de Baqueira” i l'exhibició de filmografa històrica durant la V Mostra de Cinema de Muntanya de Pyrenades 2015.

Un altre dels grans reclams de l'edició d'enguany és la projecció de l'aclamada Valley Uprising, dels directors Peter Mortmer i Nick Rosen, una pel·lícula que es podrà veure el dilluns 30 de març i que explica la història de generacions d'escaladors de la Vall de Yosemite que han desafiat els límits de la gravetat i de les lleis humanes.

"Els efectes del canvi climàtic a les glaceres", a càrrec de Jordi Camins, observador glaciòleg, obrirà el cicle de conferències, en el que també es parlarà del model aranès de rescats en muntanya, tot un referent, amb la presència de Juanmi Riu, responsable del Grup de Rescat en Muntanya dels Pompiers d'Aran. Amb la xerrada “Tot el dia pel Cap de Corones”, l'alpinista de Taüll Oriol Baró, relatarà l'expedició Grifone al Zanskar 2014 i les seves passejades per la Patagonia.

Per finalitzar, 'pirineisme', termalisme, ornitologia i hortcultura ecològica de muntanya tancaran el programa de xerrades. Els més petits podran assistir a un curs infantil d'iniciació al muntanyisme amb classes d'orientació, escalada i pràctques a la muntanya, a més de gaudir dels tallers de rapinyaires i ratpenats. A més, com és habitual, els participants podran recórrer la vall amb excursions per la muntanya i visites patrimonials guiades pel Club Excursionista d'Aran i Museus d'Aran.

El punt i final de les jornades el posarà la festa de clausura “Desglaç”, de Lluc avec Edit, que combinarà música i imatges el dissabte 4 d'abril a partr de les 23h al PyrenMuseu.

Què són les Pyrenades?

Pyrenades es una iniciatva del PyrenMuseu, el museu ubicat a Salardú que recupera e interpreta el llegat del 'pirineisme'. Durant l'últma edició, més de 1.000 visitants van transitar per les dependències de l’històric Refugi Rosta, seu del PyrenMuseu, un edifci emblemàtc que va ser el primer hotel de la Val d’Aran i alberg dels primers pirineistes.

La voluntat de les Pyrenades és dinamitzar el municipi del Naut Aran oferint actvitats gratuïtes per a tota la família amb una proposta atractva i de qualitat que compta amb el patrocini de l'Ajuntament del Naut Aran, el suport del Conselh Generau d'Aran i la col·laboració de nombroses enttats.