Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Tractament per controlar la processionària del pi al Pirineu

Tractament per controlar la processionària del pi al Pirineu

A l'Alt Urgell es durà a terme la campanya a Bassella, Coll de Nargó, Fígols i Alinyà, la Vansa i Fórnols i Ribera d'Urgellet. La intervenció aèria es durà a terme també a 13 municipis més del territori pirinenc
Processionària del pi
06/10/2017 17:44

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha iniciat aquests dies un tractament aeri sobre 20.000 hectàrees de bosc per combatre la processionària del pi. La Generalitat ha fet un esforç per mantenir les mateixes superfícies tractades durant la campanya de l’any passat i hi destinarà una inversió de 936.750,00 euros. En total, s'actuarà en 49 municipis de 10 comarques, que són les zones més afectades de Catalunya.

A l'Alt Urgell es durà terme la campanya a Bassella, Collde Nargó, Fígols i Alinyà, la Vansa i Fórnols i Ribera d'Urgellet. Pel que fa a la resta del Pirineu, està previst que s'actuï també a l'Alta Ribagorça (El Pont de Suert i Vilaller); la Cerdanya (Alp, Bellver de Cerdanya, Das, Prats i Sansor, Prullans, Riu de Cerdanya i Urús) i el Pallars Jussà (Abella de la Conca, Isona i Conca Dellà, Sant Esteve de la Sarga). En el llistat també apareixen altres municipis del Bages, el Berguedà, la Noguera, Osona, el Ripollès i el Solsonès.

Segons indica un estudi efectuat en base als resultats de la campanya de l'any passat, l’efectivitat dels tractaments es va situar en un 95,5% i, per tant, el Departament d’Agricultura continua apostant per aquest tipus de control que és ara per ara el que més bons resultats està donant.

El producte que s’utilitza és biològic (Bacillus thuringiensis kurstaki) i compatible amb l’agricultura ecològica. A més a més, no està classificat com a tòxic, irritant ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. Així mateix, cal tenir present les limitacions de la normativa relativa als tractaments aeris, que prohibeix els tractaments a menys de 100 m de zones habitades.

Danys en boscos i trastorns en les persones

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un lepidòpter defoliador que, a més d’ocasionar danys de consideració en extensions importants de boscos de pins, causa urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals.

Les condicions meteorològiques dels darrers anys a Catalunya, amb hiverns i tardors molt temperats, han fet que la mortaldat de les erugues hagi estat molt inferior a les habituals amb el resultat d’un important increment d’aquesta plaga.

Afectació de la plaga

L'hivern passat els danys que va produir la processionària van ser molt considerables en diferents indrets de Catalunya. D’acord amb les prospeccions efectuades pels Agents Rurals, de les 725.000 ha de diferents espècies de pins que hi ha a Catalunya, unes 150.000 estaven afectades en diferents graus i més de 21.200 en el grau més elevat.

La campanya de tractaments aeris de control va començar fa uns dies i està previst que finalitzi a finals d’octubre. En funció de les característiques de la zona, els tractaments es fan amb helicòpter (8.000 ha) o amb avió (12.000 ha), aprofitant els primers estadis de desenvolupament de les erugues.

Proves pilot

Com a complement a les accions aèries amb productes biològics iniciades aquesta tardor, durant l’estiu s’han implementat unes proves pilot per intentar prevenir i controlar els danys que produeixen els increments de la població de processionària. Concretament, es van instal·lar més de 300 caixes, principalment al Berguedà i el Solsonès, per a ratpenats i per a ocells insectívors, amb l’objectiu d’incrementar l’abundància de determinades espècies que puguin actuar com a depredadors i minimitzin els efectes de la plaga.