Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Tractorada a Bellver de Cerdanya per reclamar mesures urgents de suport a l'agricultura i la ramaderia

Tractorada a Bellver de Cerdanya per reclamar mesures urgents de suport a l'agricultura i la ramaderia

A la mobilització s'hi han sumat professionals de l'Alt Urgell. Entre d'altres punts, Unió de Pagesos demana que els ajuts de la PAC vagin als qui més els necessiten, que es prioritzi l'"agricultor actiu" i la regulació de la venda a pèrdues
Marxa lenta convocada aquest dilluns a Bellver de Cerdanya (Foto: UP)
21/12/2020 20:40

Unió de Pagesos ha dut a terme aquest dilluns una dotzena de tractorades i marxes lentes de vehicles en diferents indrets del país en defensa de l'activitat agrària i del territori. Sota el lema 'Ara, més necessaris. Ara, més pagesia', el sindicat exigeix a al Ministeri i al Departament d'Agricultura diverses mesures urgents de suport a l'agricultura, ramaderia i silvicultura que n'assegurin la continuïtat.

Una de les mobilitzacions s'ha dut a terme a Bellver de Cerdanya, on els manifestants han iniciat una marxa lenta des de l'entrada de la vila i l'han travessat en direcció al tram final de la carretera C-16, a Baltarga. Des d'allà han seguit cap a la confluència d'aquesta via amb l'N-260 i han fet una part d'aquesta carretera a pas lent per tornar al punt d'inici. A l'acció s'hi han sumat representants de l'Alt Urgell, encapçalats pel responsable del Sector Lleter i de Polítiques de Muntanya d'UP, Joan Guitart.

Entre les poblacions on s'ha fet tractorades, a banda de Bellver, hi havia Ripoll, Lleida i Vic. També se n'ha dut a terme en municipis de l'Alt i el Baix Empordà, la Garrotxa, el Pla de l'Estany, el Gironès, la Selva, el Tarragonès, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre.

Unió de Pagesos ha reclamat que tots els sectors agraris puguin guanyar-se la vida "dignament". Per això, una de les principals reivindicacions ha estat que els ajuts de la PAC arribin a aquells sectors que s'han vist afectats per la crisi de la COVID-19 i que pitjor ho estan passant, i no pas a grans explotacions o a latifundistes. També denuncia l'"amenaça" que suposa la implantació "massiva" d'energies renovables en terrenys agraris, tal com s'ha denunciat que es pretén fer al Pallars Jussà.

Reivindicació de la importància del sector primari

Les protestes han volgut cridar l'atenció, tant del poder polític com de la societat en general, sobre la importància del sector primari, tal com es va demostrar durant el confinament a l'hora de garantir el subministrament d'aliments. El coordinador del sindicat a Lleida, Josep Sellart, ha denunciat les dificultats derivades, per exemple, del descens d'activitat al sector de la restauració a causa de les constants restriccions.

Davant les dificultats de distribució i la caiguda de preus, UP reclama no només que els ajuts de la PAC es destinin a qui més els necessita, sinó també ajuts extraordinaris "de minimis" per a la recuperació econòmica, permesos per la Unió Europea. Tornant a la PAC, volen que s'estableixi la figura de "l'agricultor actiu", per garantir que qui rep aquests ajuts sigui realment gent que viu del camp, com també que en les pràctiques agrícoles beneficioses per al clima i el medi ambient "no sigui obligatori abandonar capacitat productiva".

A més, demanen la regulació de la revenda a pèrdues i la quota que determina la posició de domini a la cadena alimentària i l'equiparació de les cotitzacions de la pagesia quan aquesta contracta treballadors per compte aliè.

Exigeixen canvis al decret de fertilització

D'altra banda, Unió de Pagesos exigeix al Govern un decret llei que deixi sense efecte les obligacions addicionals del Decret de fertilització i dejeccions ramaderes per ajustar-lo a les mesures europees. Finalment, volen que es modifiqui el decret d'ordenació de les explotacions ramaderes per limitar-ne la dimensió i eliminar-ne l'obligació de la tanca perimetral, així com l'actualització del concepte d'Unitat de Bestiar, la modificació de la distància entre granges d'aviram i porcí, i blindar i protegir les granges de verres. També cal estendre a tots els sectors els preus sectorials de referència de l'Observatori Agroalimentari de Preus.