Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Tremp acollirà la 3a Festa Pallars Terra de Corder

Tremp acollirà la 3a Festa Pallars Terra de Corder

L’esdeveniment tindrà lloc a Tremp el pròxim diumenge 30 d’abril i s'hi serviran 700 racions de caldereta de corder
Presentació de l'esdeveniment a la Diputació de Lleida (Foto: Diputació de Lleida)
20/04/2017 18:42

En el marc de la campanya de valorització gastronòmica que té com a protagonista la carn de corder, Tremp prepara la tercera edició de la Festa Pallars Terra de Corder. Així, el proper diumenge, 30 d’abril, el Parc del Pinell acollirà més de mig miler de persones que gaudiran d'aquest producte.

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dijous la presentació de l'esdeveniment, en què hi ha participat el vicepresident tercer de la corporació provincial, Gerard Sabarich; l’alcalde i diputat de Tremp Joan Ubach; la regidora de l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament trempolí, Anna Ritz, i la responsable del programa 'Al teu gust, aliments del Pallars', Dolors Etxalar.

Tal i com ha destacat el vicepresident Sabarich, es tracta d'una festa que "posa en valor un gran producte de qualitat, com és la carn de corder", i ha recordat que la Diputació promociona turísticament la cultura i gastronomia del territori a través de la iniciativa “Aliments, territori i tu” i de la marca “Ara Lleida”. Per la seva banda, l’alcalde de Tremp, Joan Ubach, ha ressaltat que any rere any s’incrementen el nombre de tiquets de venda del dinar. Aquest any la previsió és que es venguin 700 tiquets.

Menú amb caldereta de corder

El plat fort del dinar, acte central de la festa, serà la caldereta de corder, que se servirà en un plat de ceràmica editat especialment per a aquesta tercera edició de l’esdeveniment. A més, hi haurà escalivada amb corder rostit, de primer, postres, pa i beguda.

En aquesta ocasió, la cuina va a càrrec dels restauradors de l’Associació de Professionals de l’Àmbit Turístic del Pallars Jussà (APAT) i com sempre, els corders que es cuinaran provindran de diferents explotacions  ramaderes de la comarca.

La regidora Anna Ritz i la tècnica Dolors Etxalar han desgranat el programa d’activitats relacionades amb aquesta festa, que involucra tota la comarca del Pallars Jussà. Així, durant el dia s’organitzaran propostes per a diferents públics, que giraran entorn a la cultura i tradició ramadera del Pallars i de la resta de Catalunya. Precisament, enguany s’ha convidat l’ovella ripollesa, una altra raça autòctona catalana. Amb el suport del Consorci de Desenvolupament del Ripollès es farà una demostració de xolla, que comptarà amb la participació del campió de Catalunya d’esquilar ovelles, Martí Vila, del Ripollès.

A més d’una cercavila amb els gegants i els capgrossos d’ovella xisqueta (Xica i Furro), un taller d’elaboració de tripeta i un taller per a nens i nenes, la festa també comptarà amb la participació de diferents productors adherits al programa Al teu gust, aliments del Pallars, que vendran i promocionaran els seus embotits, vins i cerveses.

Participació de restaurants i carnisseries

En paral·lel i de manera complementària a la festa, els restaurants i carnisseries de la comarca elaboren als seus establiments plats i preparacions amb la carn de corder com a protagonista.

Com a novetat d’aquest any, l’associació de ramaders APROVI i l’Ajuntament de Tremp han convidat les escoles i centres de secundària de la comarca a oferir carn de corder als menjadors escolars. Els centres s’han implicat i durant aquest mes serviran als alumnes plats elaborats amb carn de corder (com mandonguilles de corder amb carreretes) i oferiran xerrades a càrrec dels mateixos ramaders.

També amb l’objectiu d’implicar al comerç local i fer-lo partícip d’aquest esdeveniment, s’ha organitzat des de l’Ajuntament de Tremp un concurs d’aparadors amb elements relacionats amb el corder, els ramats i els pastors. Ja hi ha diverses botigues inscrites i a partir de la setmana entrant ja es podran veure.

Marca del Pallars

El Pallars és la comarca de Catalunya on hi ha més caps d’ovella productiva i compta amb una raça autòctona: la xisqueta. La configuració del paisatge i la manera de viure de molts dels seus habitants són un motiu important per entendre la força del corder com a marca del Pallars. Amb l’objectiu de reforçar aquesta idea i tenint en compte el potencial del corder, en el marc del projecte 'Al teu gust, aliments del Pallars', juntament amb la Fundació Alicia i els productors i restauradors del territori, l’Ajuntament de Tremp va iniciar una campanya divulgativa i de promoció del consum de corder. Aquesta festa és una acció més de totes les que s’estan promovent.