Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Tremp acull la cloenda del primer Congrés de la Transhumància de Catalunya

Tremp acull la cloenda del primer Congrés de la Transhumància de Catalunya

La tercera i última jornada, aquest divendres, analitzarà el futur de la ramaderia extensiva i les noves utilitats dels ramats. S'hi exposarà diversos exemples pràctics d'arreu dels Pirineus
Congrés de Transhumància de Catalunya
27/10/2016 16:35

Tremp serà escenari, aquest divendres, de la cloenda del primer Congrés de Transhumància Catalunya. Aquesta tercera i última sessió està dedicada al futur de la ramaderia extensiva, la situació actual i les propostes de millora. Es farà a partir de les 9 del matí a la seu de l'Institut de Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i l'Aran (IDAPA).

L'obertura de l'acte serà a càrrec del director de l'IDAPA, Pere Porta, juntament amb Joan Ubach, alcalde de Tremp; Teresa Masjuan, directora general d’Agricultura i Ramaderia, i Albert Alins, director general de Polítiques de Muntanya. La primera ponència serà  La ramaderia extensiva i els pastors a Catalunya, estat de la qüestió, a càrrec de Francesc Batalla, presindent de la FECOC. Tot seguit es parlarà de La PAC, les pastures i la ramaderia extensiva, amb Valentí Marco, subdirector general de Gestió i Control d’Ajuts Directes del DARP. Després d'una pausa, s'exposarà el cas de les escoles de pastor, amb Batis Otaegi, coordinador de l’Escola de Pastors d’Oñati i de Vanessa Freixa, directora de l’Escola de Pastors de Catalunya.

En la taula d'experiències, s'explicarà la gestió de vinyes amb ramat d’ovelles, amb l'enòloga Marta Casas; l'experiència de l'associació basca Ardilatxa, amb el seu director Iñigo Doria; el risc d’incendis forestals i la ramaderia extensiva, amb Pere Domènech; els ramats d'Ansó, amb Isabel Madrigal, i el cas del Centre d’Estudis i Activitats Pastorals Alpes-Méditerranée, amb Aurélie Casadella.

A la tarda continuarà la presentació d'exemples de transhumància i d'utilitat dels ramats arreu del Pirineu, per exemple per tenir més net el sotabosc i evitar així incendis. Abans de la cloenda hi haurà una conferència de Jaime Izquierdo, representant de l’àrea de medi ambient del Govern d’Astúries i escriptor. La cloenda comptarà amb la consellera d'Agricultura de la Generalitat, Meritxell Serret, juntament amb el director de la Fundació del Món Rural, Marc Riera, i la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós.

Actualment a Catalunya s'estima que hi ha uns 20.000 km de camins ramaders dels quals només el 15% estan classificats. La principal tasca del congrés és poder generar línies de treball consensuades entre tots els sectors implicats per promoure la transhumància, la ramaderia extensiva i classificar i preservar els camins ramaders. Els organitzadors aspiren a que l'esdeveniment permeti establir criteris i prioritats per tal d’estimular la recuperació i garantir el manteniment d’aquest patrimoni natural i cultural. Amb la trobada també es pretén sensibilitzar la societat sobre el valor sociocultural i ambiental d’aquestes activitats i el seu interès com a instruments per afavorir l’equilibri territorial i la biodiversitat.