Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Tremp, escenari de l'estrena del nou concert de Cap d'Any impulsat per l'IEI

Tremp, escenari de l'estrena del nou concert de Cap d'Any impulsat per l'IEI

L'Orquestra Julià Carbonell hi actuarà aquest diumenge a les 6 de la tarda, en un espectacle dedicat a la lluita contra la COVID-19. La proposta serà itinerant i cada any se centrarà en un tema concret
Concert de Cap d'Any 'Preludi 21' a Tremp (IEI)
29/12/2020 12:05

L'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) ha impulsat una nova experiència musical en forma de concert que, sota el nom de 'Preludi 21', tindrà com a protagonista l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida i que vol instaurar-se com el Concert de benvinguda al nou any a les Terres de Lleida, l'Alt Pirineu i Aran. La primera edició tindrà com a escenari la ciutat de Tremp. Es durà a terme aquest diumenge 3 de gener a les 6 de la tarda al Teatre La Lira.

L'objectiu, segons l'IEI, és "oferir a la ciutadania un esdeveniment musical de primer ordre per encarar amb esperança els propers mesos" i "enviar cada any un missatge diferent, enguany centrat en la COVID-19. Per això, per a l'estrena s'ha escollit Tremp, una de les poblacions lleidatanes més afectades per la pandèmia dels darrers mesos. Per això, l'espectacle tindrà un record per les víctimes de la pandèmia i per les situacions dures que ha comportat arreu.

Des de l'IEI es va plantejar la possibilitat d'instaurar un concert musical de l'Orquestra Julià Carbonell per obrir l'any, que fos el preludi dels dotze mesos de l'any, en aquest cas el 2021. La vicepresidenta de la institució, Estefania Rufach, destaca que "no es tractaria, en tot cas, d'una còpia dels tradicionals concerts de Cap d'Any que se celebren arreu del món, sinó d'una manera de donar la benvinguda a l'any des d'algun lloc de la demarcació que, per un motiu o altre, hagi estat protagonista de l'any, amb un discurs i un plantejament musical diferent cada any".

El concert comptarà amb una important formació de músics l'OJC, adaptada a les possibilitats i repertori plantejats, sota la batuta d'Alfons Reverté i amb Joan Espina com a violí solista. Pel que fa al contingut musical, l'objectiu és que sigui la música la que transporti l'auditori per diferents estats d'ànim, amb l'objectiu de recollir la diversitat emocional que s'ha viscut els darrers mesos i projectar-la cap a un futur esperançador. Per fer-ho, res millor que recórrer a una de les composicions clàssiques que ressegueixen el curs de l'any i les seves transformacions, 'Les quatre estacions' de Vivaldi, però començant per la Tardor i no per l'habitual Primavera.

Musicalment, s'aniran intercalant fragments de cadascuna de les estacions de Vivaldi amb peces conegudes, bàsicament de cinema, però també de composicions modernes d'estils ben diferents, que van des del pop al tango o al musical, amb la voluntat d'aconseguir que qualsevol espectador s'hi reconegui en diferents moments del concert, independentment de les seves preferències musicals.

El concert constarà de quatre gran blocs que s'aniran succeint sense pausa, per tal que sigui la música la veu única d'aquesta hora i escaig que es preveu que duri, per tal de no excedir el temps recomanable des del punt de vista sanitari. Serà enregistrat i emès en directe per Lleida Televisió i també es podrà seguir en streaming.