Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Tremp viu el "cant a l'esperança" de l'Orquestra Julià Carbonell en l'estrena del nou concert de Cap d'Any de l'IEI

Tremp viu el "cant a l'esperança" de l'Orquestra Julià Carbonell en l'estrena del nou concert de Cap d'Any de l'IEI

L'esdeveniment, que serà itinerant, neix amb l'objectiu de reflexionar mitjançant la música sobre un fet que ha marcat el darrer any. La primera edició ha recordat l'impacte que ha causat la COVID-19 a nivell general i a la capital del Pallars Jussà en particular
Primer concert de Cap d'Any de l'IEI, amb l'Orquestra Julià Carbonell, a Tremp (Foto: ACN)
04/01/2021 09:05

L'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC) ha fet un "cant al record i a l'esperança" en l'estrena del Concert de Cap d'Any impulsat per l'Institut d'Estudis Ilerdencs, i que en la primera edició s'ha dut a terme al Teatre La Lira de Tremp. Sota el títol 'Preludi 21', l'objectiu d'aquesta primera edició ha estat "oferir a la ciutadania un esdeveniment musical d'Any Nou de primer ordre, amb el qual es vol enviar cada any un missatge diferent". Aquesta primera experiència ha estat dedicada a la COVID-19 i per això s'ha escollit la capital del Pallars Jussà, una de les poblacions de la demarcació de Lleida més colpejades per la pandèmia aquest final de 2020.

Hi han participat més d'una trentena de músics que han combinat 'Les quatre estacions' de Vivaldi amb peces modernes. El director de l'Orquestra Julià Carbonell, Alfons Reverté, ha remarcat que 'Preludi 21' és "un concert únic que es desmarca dels típics concerts d'Any Nou", els quals, ha dit, "tenen uns rituals i protocols de repertori molt marcats". En aquest cas, no tenen interès a "copiar altres fórmules", i el que volen és "transmetre les sensacions que s'han viscut" al llarg de l'any que acaba de finalitzar, a banda de transmetre un missatge d'esperança. És un concert "conscient de les circumstàncies que ens toca viure, del que marca la COVID-19, però pensant que cada vegada que inaugurem un nou any és un vot d'esperança i il·lusió que les coses aniran millor". Per tant, "és alhora un record i un cant a l'esperança i la il·lusió", ha dit Reverté per a l'ACN.

De fet, les mesures de prevenció contra la COVID-19 han marcat també aquest esdeveniment: al concert hi han participat només 30 músics de l'OJC perquè les distàncies de seguretat entre els intèrprets mateixos no han permès donar cabuda a tota l'orquestra simfònica. Pel que fa els assistents, finalment han estat limitat a unes 150 persones, el 50% de la cabuda de la sala.

El repertori s'ha dividit en quatre blocs, protagonitzats per 'Les quatre estacions' de Vivaldi. Cada part ha volgut reflectir algunes de les emocions que s'han viscut els darrers mesos i projectar-les cap a un futur esperançador. Així, el concert l'han obert les peces 'Tardor' i 'Hivern', amb l'objectiu de transportar l'espectador a un estat d'ànim més de dol i oblit, per seguidament avançar cap a la Primavera i l'Estiu, tot fent una mirada a la il·lusió i a un futur esperançador.

Tot això, contraposant els fragments de la famosa obra de Vivaldi amb bandes sonores de cinema –des de 'Cinema Paradiso' a 'El violinista a la teulada'- amb el violí solista de Joan Espina com a protagonista. El programa també ha intercalat composicions populars modernes d'estils ben diferents, que han anat des del pop al tango o al musical, amb la voluntat d'aconseguir que qualsevol espectador s'hagi reconegut en diferents moments del concert, independentment de la seva edat i preferències musicals. Algunes d'aquestes peces actuals han estat el 'Viva la vida' de Coldplay i un petit homenatge a la música d'ABBA.