Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Tres agents del Seprona per a set comarques pirinenques

Tres agents del Seprona per a set comarques pirinenques

01/04/2009 18:03

Una plantilla de tres agents del Seprona (Servicio de Protección a la Naturaleza) de la Pobla de Segur cobreix actualment les comarques del nord de la demarcació de Lleida, un total de set. Es tracta de la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, el Solsonès i la Cerdanya. Els vigilants han de fer les tasques de control de 6.398 quilòmetres quadrats de territori.

Segons informa l'ACN,  el cap de la patrulla del Seprona de la Pobla de Segur, Antonio Gallego, explica que a més de les tasques de vigilància i control general també han de fer el seguiment o les investigacions de les denúncies que els arriben. Per arribar a fer tota la feina s'han d'organitzar metòdicament el temps i distribuir-se els dies per territoris i temàtiques. Pel que fa a les competències de Medi Ambient estan compartides amb els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals.

La vigilància i el control de l'accés motoritzat és una de les principals tasques que fan les patrulles del Seprona cada dia. Antonio Gallego comenta que hi ha molta gent que practica esports amb vehicles de motor com motos, quads o motos de neu, "i s'ha de vetllar perquè no surtin dels camins habilitats". A les pistes forestals de les zones veïnes amb Andorra també realitzen tasques de control de contraban, majoritàriament de tabac.

Altres competències són el control dels residus que es generen en establiments de fotografia o en centres mèdics. Els agents del Seprona visiten periòdicament instal·lacions com ara tallers mecànics, que generen olis, bateries o pneumàtics vells, i comproven que se'n faci una bona gestió. Per aquest motiu també controlen els abocadors incontrolats i sobretot aquells en què hi ha residus que incideixen més negativament en el medi ambient (olis de vehicles, bateries, piles o pneumàtics).

Els agents del Seprona també tenen competències en el transport de bestiar per comprovar que els animals es transporten en les condicions de higiene i sanitàries correctes i en les dejeccions de les explotacions ramaderes. Gallego diu que "costa conscienciar la gent en temes de residus i afegeix que s'ha de fer correctament i que cada vegada es fa millor".

Els àmbits en els quals imposen més sancions són els relacionats amb temes de mala gestió de residus o extracció d'àrids sense els permisos necessaris.