Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Tres joves migrants troben feina al Pallars Jussà amb el projecte Avenir

Tres joves migrants troben feina al Pallars Jussà amb el projecte Avenir

El seu objectiu és establir-se a la comarca i integrar-s'hi. Actualment formen part del pla una desena de persones, repartides entre tres pisos del centre de Tremp
Ahmed Chabou, a davant de l'empresa d'electricitat de Tremp on actualment fa pràctiques (Foto: ACN)
05/02/2021 10:19

El projecte Avenir compleix un any des que es va presentar com una iniciativa pionera per fomentar l'acollida i inclusió de joves immigrats sols al Pallars Jussà. Un total de 10 joves viuen actualment en tres pisos al centre de Tremp i compten amb un equip de tutors. Tres dels joves han aconseguit contracte laboral. De la seva part, dos estudien a l'institut de Tremp i cinc s'han format al programa Reintegra. Malgrat la COVID-19, alguns d'ells ja han pogut començar les pràctiques a empreses de la zona.

Ahmed Chabou té divuit anys i fa poques setmanes que ha començat les pràctiques amb una empresa d'electricitat de Tremp. El seu objectiu és poder aprendre i acabar treballant d'electricista. Viu a pocs metres de la feina, amb dos joves més, i ha explicat a l'ACN que la convivència és "molt bona". Originari del Marroc, ara vol seguir aprenent per poder tenir una feina estable en el futur.

De la seva part, Zaid Mellal viu en un altre pis amb quatre joves més. ha fet la formació amb el projecte Reintegra i aviat iniciarà les pràctiques. Explica que li hagués agradat poder haver començat ja les pràctiques, però la situació epidemiològica ho ha endarrerit. També vol especialitzar-se en electricitat i poder-se dedicar a aquest ofici, que ja va conèixer a Marroc de la mà del seu pare. Mentre espera que li truquin per fer les pràctiques, se seguirà formant i també vol fer un curs de perruqueria.

El Zaid afirma que en aquest temps també ha fet amics més enllà dels companys emigrats i que s'ha sumat a activitats culturals i esportives de Tremp. Actualment juga en un equip de futbol de la capital pallaresa i creu que aquesta és una bona manera d'integrar-se al poble i conèixer la gent. Va arribar a Tremp procedent de Lleida i assegura que al Pirineu hi ha trobat una tranquil·litat que no va trobar a la capital del Segrià. El seu objectiu és acabar trobant feina i arrelar-se al Pallars Jussà.

El projecte Avenir té tres anys de durada i forma part de l'Estratègia Catalana d'acollida i inclusió d'infants i joves migrats sols. S'inspira en programes de formació i inserció que el govern francès ha implantat al vessant nord dels Pirineus. Se centra a oferir als joves una sortida formativa i professional adaptada a les necessitats específiques del territori. L'objectiu és que acabin desenvolupant una activitat professional que els permeti quedar-se a viure al Pallars i d'aquesta manera contribuir, també, a fixar població en una de les comarques més envellides de Catalunya.