Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Trobada telemàtica entre Andorra i Espanya sobre la situació causada per la COVID-19

Trobada telemàtica entre Andorra i Espanya sobre la situació causada per la COVID-19

Al Principat ja s'han superat els 100.000 tests serològics. Més de 1.500 autònoms s’han acollit a la prestació equivalent al salari mínim durant la crisi del coronavirus
Reunió telemàtica entre Andorra i Espanya (Foto: Govern d'Andorra)
21/05/2020 23:35

El secretari d’Estat d’Afers Europeus d'Andorra, Landry Riba, s’ha trobat telemàticament aquest dijous amb el secretari d’Estat per a la Unió Europea d’Espanya, Juan González-Barba, per compartir la situació sobre l’emergència sanitària causada pel coronavirus SARS-CoV-2 a ambdós països, així com els elements de cooperació bilateral entre el Principat i Espanya en aquest àmbit.

La reunió també ha tingut com a objectiu fer un intercanvi sobre la represa de les negociacions per l’Acord d’associació del Principat amb la Unió Europea, prevista pel pròxim 10 de juny, i avaluar en quina mesura la crisi de la COVID-19 i els seus efectes econòmics influiran en les posicions negociadores.

Així mateix, en la trobada -que estava fixada pel 16 de març presencialment però va ser anul·lada per les mesures de seguretat- s’ha convingut reprendre en breu els intercanvis bilaterals en matèria sociolaboral que van quedar interromputs per la crisi sanitària. En la reunió també han participat l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu, i l’ambaixadora d’Andorra davant de la UE, Esther Rabasa.

Ja hi ha 646 persones recuperades de la COVID-19 a Andorra

Pel que fa a l’actualització sanitària de les xifres de la COVID-19 a Andorra, el govern ha informat que actualment hi ha 65 casos actius de persones malaltes. D’aquestes, n'hi ha tres ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (dos a planta i una a la Unitat de Cures Intensives) i la resta romanen aïllades. Així mateix, hi ha acumulats 646 pacients recuperats i s’han registrat 51 defuncions.

En relació amb els tests d’anticossos, en la segona volta ja s’han dut a terme 31.839 proves, una xifra similar al mateix moment de la primera volta. Des del l’inici de l’estudi s’han superat els 100.000 tests.

Prestació per als autònoms

D'altra banda, el ministre Portaveu d'Andorra, Eric Jover, ha avançat en la compareixença d’aquest dijous que 1.577 d’autònoms s’han acollit a la prestació equivalent al salari mínim interprofessional (1.083,33 euros), que s'atorga als treballadors per compte propi que cotitzen d’acord amb les bases del 50%, el 62,5%, el 75% i el 100% i que han suspès la seva activitat, estan en règim de guàrdia i permanència o han vist reduïda significativament la seva activitat.

Així mateix, Jover ha apuntat que 1.906 autònoms han demanat que se’ls suspengués temporalment la cotització a la CASS perquè han hagut d'anul·lar totalment la seva activitat, i 1.010, des de l’inici de la crisi, s’han adherit a l’opció de reduir la cotització al salari mínim perquè la seva producció s’ha vist reduïda significativament.

Pel que fa a les empreses, més de 2.000 han sol·licitat que l’Executiu assumeixi la part corresponent a la cotització a la CASS que l’empresa fa dels seus treballadors, que és del 15,5% fins a l’activació de les suspensions temporals dels contractes de treball (STCT) i les reduccions de jornada laboral (RJL).

D’altra banda, Eric Jover ha anunciat que fins a la data s’han rebut un total de 1.378 sol·licituds d’empreses i autònoms per acollir-se a les STCT i les RJL. Aquestes sol·licituds concerneixen a 7.834 assalariats en modalitat d’STCT i a 2.265 en RJL. El Portaveu ha recordat que l’objectiu d’aquest mecanisme és “mantenir els llocs de treball i que tinguin cost inferior per a l’empresa, perquè sigui el Govern qui cobreix la part més significativa del salari d’aquests treballadors”

El Ministeri d’Afers Exteriors continua treballant per agilitzar la repatriació dels temporers que romanen a Andorra

Quant als treballadors temporers que romanen a Andorra perquè als seus països d’origen no han permès el retorn dels nacionals o bé per les dificultats de mobilitat a causa de la COVID-19, Jover ha emfatitzat que el Ministeri d’Exteriors segueix en coordinació constant amb la xarxa diplomàtica dels països d’origen dels temporers per agilitzar la seva repatriació.

De fet, el ministre ha assenyalat que aquest dimecres, en coordinació amb Ski Andorra, es va noliejar un avió des de Madrid en direcció a l’Argentina amb 288 passatgers procedents d’Andorra. Aquest divendres, 22 de maig, sortirà un altre avió, des de Madrid a l’Argentina, amb uns altres 288 temporers. El dia 25 de maig un avió amb 160 treballadors temporers, també des de Madrid, viatjarà en direcció a l’Argentina.