Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Troben a Isona les restes més antigues de rèptils voladors al Pirineu català

Troben a Isona les restes més antigues de rèptils voladors al Pirineu català

24/07/2009 18:13

Les excavacions paleontològiques fetes al jaciment Torrebiles-3, al municipi d'Isona i Conca Dellà, han finalitzat amb un gran èxit en les troballes: una closca de tortuga, gairebé sencera, que pot ser molt important en l'estudi d'aquests animals, i la troballa de les que serien les primeres restes conegudes al Pirineu català de rèptils voladors.

Aquests rèptils, tot i no pertànyer al grup dels dinosaures, varen conviure amb ells durant tot el mesozoic (quasi 150 milions d’anys) i al final del Cretaci varen arribar a assolir mides gegantines, tenint algunes espècies l’envergadura d’una avioneta.

Aquestes troballes de Pterosaure arriben justament quan entre els participants en les tasques d'excavació hi ha l'investigador italià Fabio Dalla Vecchia, especialista en hadrosaures i rèptils voladors. Aquest, juntament amb l'investigador del Museu d'Història Natural de Nova York, Albert Prieto-Màrquez, i el director del Museu de la Conca Dellà, Rodrigo Gaete, porten a terme els estudis científics destinats a augmentar el coneixement de les faunes del cretaci final del Pallars Jussà.

Segons indica Gaete, el jaciment de Torrebilles-3 es va començar a excavar l'any 2008 amb l'objectiu d'aprofundir en el coneixement de les tortugues de fa uns 65 milions anys. Les prospeccions visuals fetes amb anterioritat permetien preveure la presència de restes de tortugues en aquest jaciment, cosa que efectivament es va constatar l'any 2008 amb la recuperació d'un fragment de closca de tortuga en molt bon estat.