Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Troben cigonyes mortes per electrocució al municipi de la Seu

Troben cigonyes mortes per electrocució al municipi de la Seu

Les aus han estat localitzades a prop de la Torre Solsona L'ornitòleg Jordi Dalmau apunta que cada any hi ha casos com aquests, però creu que es podrien evitar
Cigonyes mortes (Foto: Aubèrria)
27/03/2014 17:23

Almenys dues cigonyes blanques han estat trobades mortes els darrers dies al municipi de la Seu d'Urgell. Segons els experts, en tots dos casos tot apunta que les aus van morir per electrocució.

El primer animal va ser localitzat diumenge a la tarda, mentre que dimarts se'n va trobar un altre. Totes dues morts han estat al mateix punt, en una estructura elèctrica propera a la Torre Solsona, a Castellciutat. Una d'elles havia estat anellada a Alemanya.

L'ornitòleg i naturalista Jordi Dalmau ha explicat que "malauradament" aquests dos incidents no sorprenen els experts, ja que cada any se'n dóna algun cas, tant a la Seu com a municipis veïns. Els darrers tres anys se n'ha comptabilitzat sis casos.

Tot i això, Dalmau creu que caldria trobar alguna solució per evitar aquesta mortaldat de cigonyes. El responsable de l'empresa mediambiental Aubèrria assegura que a les administracions i als gestors de les línies elèctriques no els suposaria un gran cost aplicar mesures ja conegudes per evitar que les aus s'enrampin. Aquesta solució consisteix a grans trets en protegir els suports de les torres per evitar el contacte amb l'electricitat.

En aquest sentit, en alguns indrets de la Seu ja s'ha provat mètodes per reduir el risc. També s'ha treballat per localitzar les zones on hi ha més perill d'electrocució per a les aus, com ara torres amb disseny perillós o bé ubicades en carenes.

Les cigonyes passen aquests dies per la Seu i el Pirineu en la seva ruta migratòria en direcció nord. Habitualment hi tornen a passar cap al final de l'estiu, quan tornen al sud per evitar el fred de l'hivern.