Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els dos cossos trobats sense vida a Aigüestortes són els de la parella d'excursionistes desapareguda des de divendres

Els dos cossos trobats sense vida a Aigüestortes són els de la parella d'excursionistes desapareguda des de divendres

Els han localitzat semienterrats per la neu sota una pedra a dues hores caminant del refugi de Colomers
Helicópter en la recerca (Foto: Bombers de la Generalitat)
01/10/2020 13:25

ACTUALITZACIÓ 17.15 h

Els dos cossos sense vida que els equips d'emergències han localitzat a la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici són els de la parella d'excursionistes desapareguda des de divendres. La recerca més "exhaustiva" i "minuciosa" que s'ha posat en marxa aquest dijous ha donat els seus fruits i a mig matí s'han localitzat els dos joves de 27 anys, veïns de Lleida i metges residents a l'Hospital Josep Trueta de Girona.

Juanmi Riu, responsable del Grup de Rescat de Muntanya de Pompièrs d'Aran, ha explicat que estaven semienterrats sota una roca al costat de l'Estany Pòdo. Tot apunta que en el camí del refugi de Colomers al d'Amitges es van desorientar i es van refugiar de la neu i el fort vent que bufava a la zona.

El responsable del Grup de rescat de Muntanya dels Pompièrs d'Aran ha explicat que ha sigut vital, per localitzar els dos cossos, fer servir la tècnica de sondes que utilitzen per localitzar persones en casos d'allaus. La disminució del gruix de neu aquest dijous respecte al de dimecres ha ajudat també a la seva localització.

Els indicis apunten que els joves es van posar darrere una roca per buscar aixopluc i malauradament ja no van poder reprendre la ruta. Riu ha destacat que les condicions meteorològiques del divendres eren molt dolentes, amb molt poca visibilitat, fort vent i molta neu.

Coordinació dels equips d'emergències

Juanmi Riu també ha destacat la coordinació entre tots els equips d'emergències que han participat en les labors de rescat (Pompièrs d'Aran, Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i Agents Rurals) i ha afegit que aquest ha estat un dels operatius més complexos desplegats a l'Aran amb més de quaranta efectius i tres helicòpters. La zona de recerca ha estat de 1.500 hectàrees entre Colomers, el darrer lloc on van ser vists el 25 de setembre, i Espot, que és l'indret on la parella havia deixat el vehicle, a l'aparcament del Parc Nacional d'Aigüestortes.

La parella d'excursionistes, una dona i un home de 27 anys, veïns de Lleida i metges residents a l'Hospital Josep Trueta de Girona, van començar la Carros de Foc el passat 22 de setembre i tenien previst retornar a casa el dia 27.

Eines de recerca utilitzades en allaus

Dimarts i dimecres es va pentinar per terra i aire l'àrea entre els refugis de Colomers i Amitges. La recerca d'aquest dijous s'ha centrat en les zones amb més acumulació de neu, on es creu que podrien haver buscat aixopluc. La neu ha dificultat les tasques de les dotacions terrestres i s'han incorporat eines de recerca habitualment utilitzades en allaus, amb sectors d'actuació més petits per terra i amb el suport dels mitjans aeris.

L'avís de la desaparició el va donar la família dels joves després de no tenir-ne notícies des del divendres 25. El vehicle de la parella es va localitzar al poble d'Espot (Pallars Sobirà), just a l'aparcament del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Centre de control

Dilluns, es va intentar reconstruir la ruta que els joves haurien seguit pels diferents refugis de muntanya de la zona. Així, es va acotar una àrea de 1.500 hectàrees entre Colomers, el darrer lloc on van ser vists el 25 de setembre, i Espot, que és l'indret on la parella havia deixat el vehicle. Dimarts el desplegament es va ampliar i es va instal·lar un centre de control a l'heliport de Vielha per coordinar tots els recursos.