Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Troben una papallona al Parc Natural de l'Alt Pirineu que fins ara no s'havia documentat a Catalunya

Troben una papallona al Parc Natural de l'Alt Pirineu que fins ara no s'havia documentat a Catalunya

El descobriment de la 'Jordanita budensis' es va fer al massís de l'Orri, al Pallars Sobirà. L'espai natural és una de les zones amb més diversitat de papallones d'Europa
'Jordanita budensis' localitzada al PNAP (Foto: PNAP)
25/04/2017 13:13

Un estudi finançat per la Funcació Séneca de la Comunitat Autonòma de la regió de Múrcia, que ha comptat amb el suport del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha permès citar una nova espècie de papallona en aquest espai natural pirinenc. Es tracta de la Jordanita budensis, una espècie que es va localitzar al massís de l'Orri, al Pallars Sobirà.

La papallona en qüestió, que se cita per primer cop a Catalunya, és translúcida i amb una coloració blava metal·litzada. Els exemplars de l'Orri són molt diferents dels nuclis poblacionals de la resta de la península Ibèrica i més semblants als de França, la qual cosa suggereix que aquesta població del Parc podria derivar d'una possible ruta d'entrada pel nord de la península.

Cal recordar que el Parc Natural de l'Alt Pirineu té una de les majors diversitats de papallones d'Europa, en part gràcies al bon estat de conservació de pastures i a l'activitat ramadera extensiva. Amb aquest descobriment, s'amplia el nombre d'espècies del Parc, Catalunya i la seva àrea de distribució a la península Ibèrica.

Dos exemplars capturats

La Jordanita budensis és zigènid pertanyent a la subfamília Procridinae, de la qual es coneixen, fins ara, 14 espècies a la península Ibèrica, cinc de les quals són endemismes ibèrics. A la península, fins ara, s'havien detectat tres nuclis poblacionals, un al Sistema Ibèric occidental, un altre al terç nord (entre Cantàbria i la Rioja) i un tercer al Sistema Central.

Aquestes papallones es van capturar al Parc Natural, al sector del massís de l'Orri, en una clariana del bosc de pi roig. Un dels exemplars va ser vist de dia, mentre que un segon exemplar va ser atret per un parany de llum.