Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Ultimàtum dels ramaders al Govern per pactar indemnitzacions per la vacuna de la llengua blava

Ultimàtum dels ramaders al Govern per pactar indemnitzacions per la vacuna de la llengua blava

Els sindicats agraris volen que el Departament d'Agricultura es comprometi a pagar per les possibles conseqüències de la vacunació massiva. El col·lectiu denuncia "coaccions" perquè els pagesos apliquin la medicació a tot el bestiar
Vaques frisones
19/04/2016 10:20

Les organitzacions JARC i Asaja, la Federació d'Entitats Catalanes de Ramaders d'Oví i Cabrum (FECOC), l'Associació de Ramaders del Pallars i els productors d'Ovella Xisqueta, Aranesa, Cavall Pirinenc i Bruna han plantejat un ultimàtum al Departament d'Agricultura perquè es comprometi a indemnitzar-los davant les possibles conseqüències de la vacunació massiva contra la malaltia de la llengua blava, Una ordre dictada pel Govern espanyol obliga a vacunar en 27 comarques de Catalunya, incloent totes les del Pirineu.

Les entitats ramaderes volen que la conselleria es comprometi "per escrit i de forma ràpida" a indemnitzar "tots els danys" que pugui ocasionar la vacunació en el bestiar i allargar el període previst per aplicar-la fins el 30 de juny –finalitza el 30 d'abril-, entre altres reivindicacions. Si no són acceptades per l'administració, molts ramaders "seguiran sense vacunar", segons asseguren. Aquestes organitzacions, paral·lelament denuncien "coaccions" a ramaders per part de les oficines comarcals del departament i dels veterinaris habilitats per fer la vacunació, per tal que l'acabin aplicant a tot el bestiar.

Aquestes vuit organitzacions ramaderes –que representen més del 85% del cens de bestiar oví de Catalunya- han presentat aquest dilluns una proposta al Departament d'Agricultura amb quatre punts que consideren irrenunciables si des de la conselleria volen que els ramaders catalans acabin aplicant la vacunació contra el serotipus 8 de la llengua blava en el bestiar oví o boví. En concret, exigeixen que el departament indemnitzi els ramaders "per tots els danys produïts" que pugui ocasionar la vacuna en el bestiar; rebutgen que es pugui obligar a vacunar els animals a la muntanya si la malaltia acabés arribant a Catalunya; també demanen allargar fins al 30 de juny el període previst de vacunació, i que s'unifiquin els criteris d'actuació en el conjunt de la UE i de l'estat espanyol. Per exemple, al País Basc la vacunació no és obligatòria, ni tampoc a França, on s'han detectat nombrosos focus de la malaltia. En el cas del sector oví, asseguren que fins al moment només ha aplicat la vacunació un 19% de els explotacions de Catalunya.

El precedent del 2008

Aquesta desconfiança en la vacunació té l'origen en l'experiència del 2008, quan van morir molts animals i moltes mares van avortar pels efectes de la vacuna contra la llengua blava. El president de la FECOC, Francesc Batalla, ha deixat clar que els ramaders no volen que la decisió del Departament d'Agricultura d'obligar a vacunar pugui suposar pèrdues en el seu patrimoni, sinó que "ha de ser l'administració qui respongui davant els possibles danys ocasionats".

Tot i reconèixer que els efectes adversos de l'actual vacuna són inferiors a la de fa uns anys, aquestes organitzacions agràries asseguren tenir constància, almenys, de 25 avortaments i de la mort d'una trentena d'ovelles en una explotació de la Garrotxa, com també pèrdues en una altra explotació de boví de la mateixa comarca, suposadament pels efectes de la vacunació. Aquestes organitzacions lamenten l'"opacitat" d'Agricultura a l'hora d'informar de fets com aquests i li exigeixen una major transparència en aquest aspecte i també sobre els efectes reals que pot provocar la vacuna.

Batalla ha confirmat la denúncia de presumptes "coaccions" a ramaders per part de tècnics de l'administració, que haurien amenaçat de no emetre les guies que autoritzen el trasllat dels animals a la muntanya. També hi veuen interessos econòmics, ja que el president de la FECOC ha xifrat en uns 500.000 euros els ingressos que suposaria pels als 59 veterinaris autoritzats pel departament l'aplicació de la vacuna al bestiar oví i boví del conjunt de Catalunya. La vacunació suposa al ramader entre 36 i 40 cèntims per animal, ja que cal aplicar la dosi de la vacuna en dues ocasions.