Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Un 71% de les persones visitades al Bus de la Salut presentaven alguna malaltia ateromatosa

Un 71% de les persones visitades al Bus de la Salut presentaven alguna malaltia ateromatosa

El projecte tornarà a citar els 8.400 pacients que s'han sotmès a proves preventives per estudiar la seva evolució. Els darrers quatre anys el servei itinerant ha fet revisions aleatòries en 28 municipis, inclosos els principals de l'Alt Urgell
Presentació del balanç actual del Bus de la Salut
27/02/2019 19:36

Un 71,7% de les persones que s'han sotmès a les proves preventives que ha dut a terme el Bus de la Salut, entre els anys 2015 i 2018, presentaven algun tipus de malaltia ateromatosa, és a dir la disminució del calibre de les artèries per l'acumulació de plaques de greix. Per això, el servei itinerant de la Diputació de Lleida tornarà a citar totes les persones visitades en la primera fase del projecte mèdic per a la realització de proves de prevenció de malalties cardiovasculars i renals.

Aquesta segona fase de l'estudi, que tindrà lloc del 2019 al 2021, permetrà veure l'evolució d'aquestes persones. A més, s'hi han inclòs més proves de diagnòstic precoç de malalties vasculars, com ara la determinació de la velocitat de l'ona de pols, per determinar la rigidesa arterial. Durant aquests quatre anys, el 'Bus de la Salut' s'ha desplaçat per 28 municipis de la demarcació de Lleida -entre ells, la Seu, Oliana i Organyà- per realitzar un diagnòstic precoç a una població diana d'entre 45 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per acomplir un o més d'un dels factors de risc cardiovascular (hipertensió, tabaquisme, obesitat o dislipèmia).

En total, han passat pel bus medicalitzat 8.402 persones: 4.265 dones i 4.137 homes. 123 persones van haver de ser derivades a un especialista hospitalari per malaltia arterial severa. En concret, s'han derivat 106 persones al Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, i 17 al Servei de Cirurgia Vascular del mateix hospital lleidatà.

D'altra banda, a partir de la incorporació de noves proves diagnòstic el setembre del 2015, s'ha pogut determinar que un 13% de les persones visitades presenten l'espirometria alterada, de les quals un 4,2% mostren una arítmia auricular i un 26% evidencien un grau de risc cardiovascular. També s'ha constatat que un 60% dels pacients són fumadors o ex-fumadors.

La Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) de l'IRBLleida', van posar en marxa 'El Bus de la Salut' el gener del 2015. El projecte compta amb una aportació aproximada de 425.000 euros anuals per part de l'ens provincial.

Valoracions

Durant la presentació dels resultats, la presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, ha destacat la importància d'aquest projecte "per convertir Lleida en territori pioner en polítiques de salut" i ha remarcat la importància que, en aquesta segona fase, "es puguin assolir els objectius desitjats tenint en compte que la salut és la principal preocupació de les persones".

La gerent de la Regió Sanitària Lleida i de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha destacat que els determinants de la salut estan fora del sistema sanitari en un 80%, i per tant "l'aposta de la Diputació, com a facilitadora d'aquest fons, permet assolir resultats que ajudaran a tenir un sistema sanitari més complert".

La directora de l'IRBLleida, Elvira Fernández, ha recordat que aquest estudi es basa "en la detecció precoç de malalties que són desconegudes pel pacient i el seu metge, i no només una, sinó diverses". N'ha esmentat "l'eteromatosi, la malaltia renal, la diabetis, la malaltia respiratòria, pròpies de la societat actual que està envellint".

De la seva banda, el coordinador del projecte, el doctor Marcelino Bermúdez, ha remarcat la importància de la segona fase que ha qualificat "d'ambiciosa des del punt de vista científic" perquè es tracta de fer "una anàlisi de tots els factors que d'una manera directa o indirecta poden afectar l'estat de salut". El director de la Fundació Renal Jaume Arnó, Ignacio Gracia, ha qualificat els resultats d'"extraordinaris" i ha agraït especialment el suport de la Diputació en aquets projecte i que hi hagi projectes d'aquets tipus "que posen al capdavant l'atenció sanitària".

La coordinadora del projecte a l'Atenció Primària de Lleida, Cristina Farràs, ha dit que en el projecte s'introdueixen infermeres col·laboradores a gairebé tots els centres de salut per tal de fer uns seguiment d'aquells pacients que van ser diagnosticats amb alguna malalties i van ser derivats als seus centres per fer els seguiments.