Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Un blog recull la xifra de rapinyaires migradors al Cadí

Un blog recull la xifra de rapinyaires migradors al Cadí

Des de l’estiu de 1995 se n’han comptat més de 35.000
Aligot Vesper
29/08/2007 10:44

L’observació anual d’aus migratòries a la serra del Cadí, que va començar divendres passat, compta enguany amb una nova eina per als aficionats que en vulguin conèixer més detalls des de l’ordinador. L’ornitòleg Jordi Dalmau, un dels responsables de la feina, ha creat un bloc d’internet en el qual s’hi penja diàriament les informacions sobre les espècies observades, dades del nombre de rapinyaires i imatges de la campanya actual. L’adreça és http://migracadi.blogspot.com.

Segons ha explicat Jordi Dalmau, “el seguiment d’aquests ocells a la serralada pirinenca va començar l'estiu de 1995, i des d'aleshores s’han comptat més de 35.000 ocells rapinyaires migrant”. L'espècie reina és l'aligot vesper (Pernis apivorus), amb més de 28.000 exemplars. A continuació ve l'àliga marcena (Circaetus gallicus), amb més de 2.700 individus.

El lloc d'observació és el turó del coll de Jou, damunt la collada de Lletó. Des de la Seu s’hi arriba en uns 35 minuts de cotxe i deu minuts a peu. L'horari és de les 10 del matí a les 2 del migdia. Des de l’organització es convida tothom a participar en les observacions, que enguany arriben a la tretzena edició. “Qualsevol visita que tinguem no només no fa nosa sinó que és molt benvinguda”, recorda Jordi Dalmau, que recomana “portar prismàtics i tenir paciència, per gaudir d’un l'espectacle que s'ho val”.

Pel que fa estrictament a l’observació d’aus migràtòries, Jordi Dalmau considera que l’evolució dels primers dies “s’està movent dins de la normalitat”, sense grans alts i baixos. En aquest sentit, recorda: “Hi ha hagut anys que tal dia com avui ja s’havia vist el gruix de migració, cosa que significa més de mil exemplars en un sol dia, però n’hi ha d’altres que aquesta dada màxima s’ha vist a començament de setembre”.

Les dades recopilades des de 1995 també serveixen per treure conclusions sobre els canvis de comportament de les aus. Tanmateix, en aquest punt Dalmau creu que cal parlar amb precaució: “Hi ha hagut alguns anys que ens ha semblat que disminuïa el nombre d’exemplars però no es pot assegurar, ja que de vegades depèn de factors com que el gruix de la migració s’hagi fet abans de les dates habituals”.

Les aus migratòries solen iniciar el desplaçament des dels països del nord i el centre d’Europa, com ara Holanda Alemanya, Dinamarca o Noruega, per passar l’hivern en països més càlids, com pot ser Burkina-Faso. A la primavera reprenen el camí en sentit invers.