Un celler del Penedès plantarà a la Val d'Aran una de les vinyes més altes de Catalunya
El celler penedesenc Emendis comença aquest dijous un nou projecte de vinya a la Vall d'Aran. Una plantació a 1.250 metres d'altitud que té com a objectiu conrear una hectàrea entre les poblacions de Garòs i Salardú. Serà una de les vinyes a més altitud de Catalunya, juntament amb la que es va iniciar ara fa dos anys a Meranges, a la Cerdanya.
En un sòl franc sorrenc, amb un pH bàsic i un nivell alt de matèria orgànica, els enòlegs d'Emendis plantaran una vinya en aquesta zona freda per aprofitar l'intercanvi tèrmic entre el dia i la nit i aconseguir, així, la màxima aroma de les varietats plantades. Tant el Gewurz-traminer (blanc) com el Cabernet franc (negre) són varietats que broten tard, maduren d'hora i aguanten temperatures extremes.
Segons Lluís Raventós, enòleg del celler Emendis, és interessant plantar varietats de raïm aromàtiques en aquestes zones, perquè ja s'han plantat en zones més mediterrànies i no han funcionat com s'esperava.
Un dels grans riscos és el fred d'hivern i de primavera. Per tant, es busquen varietats que brotin tard i madurin d'hora i alhora aguantin temperatures extremes en els mesos de mes fred. L'enòleg del celler Emendis ha explicat que també caldrà adequar els tipus de poda, emparrat, conreu i tasques de camp per reduir al màxim els riscos pels ceps.