Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Un cens de l'obra social de Caixa Catalunya localitza 13 voltors negres al Pirineu

Un cens de l'obra social de Caixa Catalunya localitza 13 voltors negres al Pirineu

La majoria són exemplars alliberats dintre del projecte de reintroducció d’aquesta espècie a Catalunya El Prepirineu es consolida com a corredor ecològic transpirinenc
Voltors al Pirineu
18/01/2010 14:37

L’Obra Social de Caixa Catalunya ha organitzat per quarta vegada un cens simultani d’exemplars de voltor negre (Aegypius monachus) a Catalunya, l’Aragó, Andorra i França. En aquest darrer recompte s’ha localitzat 13 individus, tots ells al Prepirineu, al punt d’alimentació suplementari de Boumort.

En concret, 4 d’ells són exemplars dels alliberats –entre els anys 2007 i 2009– a la Muntanya d’Alinyà, espai natural de l’Obra Social de Caixa Catalunya; 8 més són dels alliberats a la Reserva Nacional de Caça de Boumort –entre els anys 2008 i 2009– ;i, el darrer, és un exemplar jove provinent del sud de França.

Pel que fa al nombre d’exemplars localitzats, ha augmentat significativament en aquests darrers dos anys. En el primer cens, es van observar 5 voltors negres, tots provinents d’alliberaments del projecte. En el segon es van detectar 6 individus, dos dels quals no eren del programa, sinó que provenien de França. Al tercer, fet el juny de 2009, el nombre ja va pujar a 14 exemplars, dos dels quals possiblement eren procedents del sud-oest de la península.

Segons ha manifestat Miquel Rafa, director de l’àrea de medi ambient de l’Obra Social de Caixa Catalunya, “el fet de trobar exemplars provinents de França o d’altres indrets de la península confirma la teoria de que han vingut atrets per l’efecte crida de la població pont del Pirineu, que és la que s’està reintroduint dins del projecte”. "Per tant, comença a consolidar-se un corredor ecològic transpirinenc", afirma Rafa, que comenta que “el voltor negre ja és una espècie que es veu de forma habitual al Pirineu català”.

Aquesta activitat s’emmarca dins del projecte de reintroducció de voltor negre a Catalunya impulsat per Caixa Catalunya i el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat. La iniciativa compta amb la col·laboració de GREFA en la recepció, recuperació i trasllat dels voltors a alliberar així com en el seu posterior seguiment mitjançant emissors via satèl·lit i terrestre, acció que es duu a terme també amb l’ajut de Red Eléctrica de España (REE); i amb la cessió d’exemplars per part del Centro de Recuperación de Fauna Los Hornos (Cáceres).