Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Un centenar de dones participen a la Seu d'Urgell en la coreografia 'Un violador en el teu camí'

Un centenar de dones participen a la Seu d'Urgell en la coreografia 'Un violador en el teu camí'

L'escenificació va iniciar-se a Xile i s'ha exportat arreu del món com a protesta en contra de les violacions als drets de les dones. L'acte es va dur a terme a la plaça dels Oms
Performance 'Un violador en el teu camí'
27/01/2020 14:50

Dones de la Seu i l'Alt Urgell s'han unit aquest diumenge a l'onada de la performance 'Un violador en el teu camí', que va iniciar-se a Xile i s'ha exportat arreu del món com a protesta en contra de les violacions als drets de les dones. L'escenificació, que es va fer a la plaça dels Oms, va aplegar un centenar de participants, que van ballar vestides de negre, amb una bena als ulls i un braçalet vermell al braç. (Vídeo complet)

Abans de començar la coreografia, es va assajar el càntic oficial, inspirat en el del col·lectiu xilè Las Tesis, amb frases com "El patriarcat és un sistema que ens ataca l'existència", "El nostre càstig és la violència que no veus", "El violador ets tu, són els polis, són els jutges, és l'Estat i és el Rei" o "La culpa no és meva, ni on estava, ni com vestia".

L'acte va comptar amb la col·laboració del grup BatoKatú d'Oliana, a més de la implicació del Pla d'Igualtat d'Oportunitats, l'Associació de Dones Acordionistes del Pirineu (Diàdona), l'Ajuntament de la Seu, ERC la Seu i l'ANC Alt Urgell. La iniciativa es va complementar prèviament amb una xerrada a la Sala de la Immaculada sobre violència sexual, a càrrec de Montse Pineda, coordinadora de l'organització Incidència Política i creació Positiva.

La Seu s'ha afegit amb la performance a altres municipis del Pirineu com Tremp i la Vall de Boí, que també s'han volgut solidaritzar amb les protestes de les dones xilenes envers l'estructura patriarcal del seu país i la violència que hi pateixen. L'himne va ser interpretat per primera vegada a la Segona Comissaria de Carabiners de Xile, a Valparaíso, el 18 de novembre. La segona interpretació, en què hi van participar fins a 2.000 dones, va tenir lloc el 25 de novembre, amb motiu del Dia Internacional de la Violència contra la Dona. El vídeo gravat va fer la volta al món i es va viralitzar.