Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Un estudi científic vol mostrar la qualitat de vida dels habitants de la Cerdanya

Un estudi científic vol mostrar la qualitat de vida dels habitants de la Cerdanya

Les dades de les proves físiques i mèdiques practicades a un grup de veïns es compararan amb les fetes en comarques del litoral. L'objectiu és promocionar la vall com a destí de salut i benestar
Proves físiques per determinar la qualitat de vida a la Cerdanya (Foto: ACN)
06/06/2018 20:55

Les universitats de Perpinyà i Girona, l'Hospital de Cerdanya i el Clúster El Sol dels Pirineus han endegat un estudi que pretén demostrar i quantificar científicament quina qualitat de vida tenen els habitants de la Cerdanya en comparació amb els d'altres comarques catalanes. Per tal de poder obtenir-ne un primer diagnòstic que així ho avali, una trentena de persones s'han sotmès aquest dimecres a unes proves físiques al pavelló municipal de Llívia.

Dividits en dos grups segons l'edat (majors o menors de 55 anys), els voluntaris han conegut la seva freqüència cardíaca, la tensió arterial i la saturació d'oxigen, a més de la seva velocitat. Els voluntaris menors de 55 anys han realitzat un test de Cooper, que ha consistit en córrer la màxima distància possible durant un període de dotze minuts, mentre que els majors de 55 també han fet l'activitat però caminant i acotada a la meitat del temps.

Els resultats es combinaran amb els aportats per una vintena de persones més que, les darreres setmanes, es van sotmetre a la mateixa exploració en una zona propera a nivell de mar, i es complementaran amb les respostes d'un qüestionari que s'ha fet arribar a una mostra de 300 habitants tant de l'Alta com de la Baixa Cerdanya.

Les preguntes valoren aspectes com la percepció de l'entorn, el volum d'activitat física que practiquen i, a més, altres paràmetres que serveixin per poder valorar la seva qualitat de vida. Amb tot plegat, segons ha explicat el director del Clúster El Sol dels Pirineus, Ramon Treserras, se'n podrà presentar una primera diagnosi a finals d'aquest mes, gràcies a la qual es puguin crear productes i serveis basats en la promoció de la salut.

Supervisió a càrrec d'Emma Roca

Una de les investigadores principals de l'estudi és l'atleta i biòloga cerdana Emma Roca, que ha explicat a l'ACN que la seva voluntat és "veure que la gent que viu a Cerdanya té unes condicions físiques i una salut diferenciables de la gent que no hi viu". La també membre del parc de Bombers de la Seu ha dit que l'alimentació i l'estil de vida saludables, sumats a l'alçada sobre el nivell del mar i la qualitat de l'aire de la Cerdanya, converteixen la comarca en un territori idoni des del punt de vista de la promoció de la salut. A falta dels resultats definitius, Roca ha afirmat que les marques obtingudes a les proves físiques d'aquest dimecres han estat satisfactòries. Un dels objectius propers és que, més endavant, s'obrin també a persones que estiuegen a la zona, per comprovar si, tot i no viure-hi, aquest fet els hi influencia d'alguna manera.

Un cop publicats els resultats, l'objectiu és contribuir a generar una nova activitat econòmica vinculada a la salut i el benestar, tenint en compte el volum d'equipaments actual que cobreixen aquest àmbit, les possibilitats de l'entorn per a la pràctica d'activitat física i el fet que la vall sigui una de les més obertes i assolellades d'Europa.

A banda d'aquesta investigació, en paral·lel també s'està fent, des de l'any passat, un segon estudi sobre el rendiment dels atletes, tant en zones d'alta muntanya com en d'altres properes al nivell del mar. En aquest sentit, la voluntat és obtenir dades a partir d'una mostra de vint persones que hagin practicat aquest esport a 2.400 metres d'alçada, amb l'objectiu de comprovar si el factor territorial pot influir en la seva adaptació a l'entorn i les seves capacitats físiques.