Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Un estudi de la UdL conclou que els municipis petits són els més austers i els menys endeutats

Un estudi de la UdL conclou que els municipis petits són els més austers i els menys endeutats

La Diputació, que va encarregar l'informe, defensa amb dades la no supressió d'ajuntaments
29/10/2012 16:49

Els ajuntaments amb menys població són els més austers i tenen menys deutes. És la conclusió a què ha arribat l'estudi que han presentat els professors de la UdL Ignasi Aldomà i Ramon Morell, per encàrrec de la Diputació de Lleida, sobre la viabilitat dels petits municipis.

El president de la Diputació, Joan Reñé, espera que l'informe ajudarà a demostrar amb dades que la supressió d'ajuntaments, plantejada pel Ministeri espanyol d'Hisenda, no suposaria cap estalvi significatiu ni seria una mesura efectiva d'austeritat.

Tal i com es desprèn de l’estudi, els ajuntaments petits són els que presenten un estalvi net per habitant més important i, a la vegada, tenen nivells més baixos de deute. Joan Reñé conclou que "si algú no és culpable de la situació actual, són els ajuntaments, i encara menys els consistoris petits”. El deute dels municipis no representa ni tan sols el 3% del deute total de les administracions públiques.

Ignasi Aldomà ha destacat que una altra de les conclusions obtingudes de l’estudi és que els ajuntaments petits contribueixen de forma important en el desenvolupament rural, la cohesió i el dinamisme social.

L'estudi també conclou que els ajuntaments petits ajusten millor les seves dimensions a les fonts de finançament disponibles, de forma que "cap consistori petit supera la ràtio d’endeutament màxima permesa".