Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Un estudi destaca que la carn de poltre és rica en ferro i antioxidants

Un estudi destaca que la carn de poltre és rica en ferro i antioxidants

El treball de l'IRTA, fet amb el suport de la Federació de Cavall Pirinenc Català, assenyala que és un producte molt saludable, però que cal millorar l'envasament per allargar-ne la vida comercial
El president de la Federació del Cavall Pirinenc Català (FECAPI), Joan Moret, i el coordinador del projecte de l'IRTA, Joel González, en una granja de Llanars (Ripollès) (Foto: ACN)
04/05/2018 11:20

La carn de poltre que es produeix a les zones de muntanya a Catalunya és rica en ferro, en antioxidants i en àcids grassos poliinsaturats del tipus omega 3, a més de tenir un baix contingut en greix. Aquestes propietats la converteixen en un producte especialment recomanat per complementar les dietes de persones malaltes, embarassades, esportistes, nens i ancians. Així es recull en l'estudi que ha elaborat un equip d'investigadors de l'IRTA, promogut des del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) amb el suport de la Federació del Cavall Pirinenc Català (FECAPI), que engloba diverses associacions de productors de la carn de poltre de les zones del Pirineu i Prepirineu.

Aquest és el primer estudi científic que analitza les propietats de la carn de poltre a Catalunya, després que l'any 2008 es va reconèixer la raça autòctona del Cavall Pirinenc Català. Joel González, investigador de l'IRTA i coordinador del projecte, explica a l'ACN que els resultats "són un punt de partida per conèixer, de manera objectiva, les propietats d'aquest producte". L'estudi s'ha fet basant-se en mostres de dos grups de poltres: els que només s'han alimentat de pastures i llet materna a la muntanya, i els que, a més a més, s'han engreixat amb farratge i pinsos a la granja.

Una dada rellevant del treball és que els exemplars que han estat en granja "mantenen uns índexs nutricionals a la carn molt acceptables", especialment en relació amb els àcids grassos poliinsaturats del tipus omega-3. Això és deu al fet que, com també han pasturat a la muntanya en els seus primers mesos de vida i s'han alimentat sobretot de llet materna, han pogut acumular aquests greixos beneficiosos per a la salut. Tot i això, els poltres alimentats amb pastura i llet materna sense passar per la fase d'engreix presenten un nivell molt superior d'aquests àcids grassos, fent que siguin encara més recomanables per una dieta saludable.

L'investigador encarregat de l'estudi afegeix que el fet que el cavall sigui mono gàstric, "fa que la carn estigui directament relacionada amb el que mengen". En d'altres sistemes d'engreix més intensificats, com ara el porcí o el vacum, és més difícil aconseguir aquesta proporció d’àcids grassos omega-3, perquè "els pinsos no en tenen en quantitats elevades, com sí passa en les pastures".

Les pastures i la llet materna, importants per a la qualitat de la carn

Per tant, les pastures i la llet materna són elements decisius a l'hora d'incorporar els antioxidants naturals, tal com s'ha demostrat en l'estudi. Per González, un dels aspectes que caldrà valorar en un futur és "la composició de la llet de l'euga i com transmet els greixos i antioxidants a la carn", així com les diferències en funció de la zona i el tipus de pastura. També s'aconsella treballar en la selecció genètica dels poltres que tinguin les millors característiques pel que fa a la composició de la carn, i revisar la composició dels pinsos d'engreix a les granges. D'aquesta manera, es pretén seguir millorant la qualitat del producte i satisfer les demandes dels consumidors.

En definitiva, l’estudi ha demostrat que la qualitat dietètica de la carn de poltre és "excepcional" per la combinació d’un alt contingut en greixos beneficiosos, antioxidants naturals i nivells elevats de ferro.

L'homogeneïtat i l'oxidació, dos reptes

L'estudi també ha avaluat la "qualitat sensorial" de la carn de poltre, és a dir, aspectes com l'olor i el color i la relació entre composició de la carn i la seva vida útil. Un grup de degustadors va analitzar diferents mostres i va determinar que el que millor defineix aquesta carn és el sabor de mantega i llet, pel període d'alletament a muntanya, i el sabor metàl·lic, directament relacionat amb l'alt contingut en ferro.

Per altra banda, també es va constatar que hi ha molta heterogeneïtat en les aromes en funció del tipus de pastura. Pels investigadors, caldrà fer més treballs sobre els components de les pastures per aconseguir més "homogeneïtat" en el producte al llarg de tot l'any. A més, consideren que és una oportunitat per explicar al consumidor la procedència de l'animal i valorar així les seves propietats i aromes lligades a cada territori.

Un inconvenient d'aquesta carn és que té una "vida útil curta", pel fet que l'alta concentració de ferro afavoreix les reaccions d’oxidació. Aquestes es donen quan la carn s’exposa a l’oxigen atmosfèric, provocant que el producte s’enfosqueixi ràpidament i, fins i tot, que el greix es comenci a enrancir. Per evitar-ho, la distribució de les peces es fa mitjançant envasament al buit o, en comptades ocasions, congelades. "Aquest és un aspecte que limita els productors i elaboradors, especialment pel que fa a la distribució de la carn; caldrà, doncs, millorar i estudiar les tècniques d'envasament per resoldre aquesta problemàtica", detalla González.

Més pedagogia

Els productors estan molt satisfets amb els resultats de l'estudi, molt esperat des de feia anys. El president de la Federació del Cavall Pirinenc Català (FECAPI), Joan Moret, afirma en declaracions a l'ACN que "ara se senten valents per fer més pedagogia" i explicar "com n'és de saludable la carn de poltre" perquè ho avala aquest estudi de l'IRTA. "Ja no som només nosaltres que ho diguem, sinó que hi ha un estudi científic que ho ratifica", afegeix Moret, que precisa que hi ha molta feina a fer per arribar a més consumidors.

Aquest criador d’eugues qualifica aquest producte "de qualitat" com a "estratègic" per als ramaders catalans. "No s'ha de tenir por a demanar d'on ve la carn; la traçabilitat és molt bona, tots els animals sacrificats estan microxipats i es pot saber d'on ha sortit cada peça de carn". Per això, els productors es plantegen donar a conèixer els resultats de l'estudi al sector dietètic i mèdic, per seguir fent pedagogia.

Moret coincideix en que cal seguir investigant per esbrinar com allargar la vida al producte amb millors sistemes d'envasament. El que no li preocupa tant, admet, és aconseguir una homogeneïtat sensorial. "La gent ha d'entendre que no és un procés matemàtic; de sempre que una llet ha tingut un gust diferent segons on pasturaven les vaques; cal explicar que si els poltres mengen d'aquí o d'allà el gust serà diferent", afirma el president de FECAPI. El que sí que comparteixen amb els investigadors és que la ciència és un bon aliat per seguir millorant en la producció i distribució de la carn de poltre.

Segons dades del Departament d'Agricultura, l'any 2017 es van sacrificar 5.180 poltres a Catalunya, dels quals es van obtenir 1.252 tones de carn en canal.