Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Un grup de cònsols s'interessen pels actius de l'Alt Urgell

Un grup de cònsols s'interessen pels actius de l'Alt Urgell

Els diplomàtics han estat rebuts a l'Ajuntament de la Seu per l'alcalde, Albert Batalla La visita ha servit per donar a conèixer el projecte de producció lletera i recerca 'Blanca dels Pirineus'
22/11/2013 14:45

Aquest divendres ha tingut lloc a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell una visita institucional del cos diplomàtic i consolar acreditat a Catalunya que durant el dia d'avui visiten la comarca de l'Alt Urgell. La rebuda institucional a la delegació formada pels 26 cònsols, acompanyats pel secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, Roger Albinyana, ha estat presidida per l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, i pel president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro.

L'alcalde urgellenc, que els ha donat la benvinguda en nom del Consistori de la Seu d'Urgell, ha explicat davant els representants consulars dels països acreditats al nostre país els principals sectors econòmics del territori com són l'agropecuari, el turisme cultural i naturalístic i l'esport a la natura amb l'objectiu de poder establir lligams de col·laboració en aquests punts estratègics per la ciutat i la comarca amb d'altres països.

La jornada del cos consular a la ciutat ha seguit amb una visita a la catedral de Santa Maria d'Urgell on la delegació de cònsols ha estat rebuda pel copríncep episcopal d'Andorra i arquebisbe de la Seu d'urgell, Joan Enric Vives, on han visitat el conjunt catedralici.

Blanca from the Pyrenees

El programa de la jornada a l'Alt Urgell del cos diplomàtic i consolar ha seguit amb la visita a l'empresa 'Ponderosa Holstein' a Hostalets de Tost (Ribera d'Urgellet) on es desenvolupa el projecte “Blanca from the Pyrenees”.

La cloenda de l'acte ha estat a càrrec del conseller d'Agricultura de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, que ha animat els cònsols a apostar pel projecte Blanca. Pelegrí també ha fet una crida al sector ramader de l'Alt Urgell a creure en aquesta aposta per la qualitat i a "deixar enrere models de funcionament del segle XIX".

En aquest sentit, el conseller ha assegurat que la supressió de les quotes lleteres l'any 2015, la millora genètica a través de l'IRTA i l'augment mundial de demanda de llet que es preveu per a les properes dècades juguen a favor dels territoris que comptin amb estructures de producció optimitzades com la que es vol desenvolupar a Ribera d'Urgellet.

Aquest projecte és una experiència innovadora en el sector de la llet, d'iniciativa privada, que consta de quatre unitats de negoci diferenciada: Black Unit, dedicada a la producció de llet d'alta qualitat; Blue Unit, de producció d'embrions amb alt nivell genètic; Red Unit, fruit d'un spin-off amb l'IRTA i ICREA per realitzar recerca bàsica en la producció de llet; i de Green Unit, orientada a la formació.

Empresa público-privada

Pelegrí també ha anunciat la creació d'una empresa público-privada entre l'IRTA i la granja de llet La Ponderosa d'Hostalets de Tost, a l'Alt Urgell. L'objectiu és poder exportar la recerca i innovació que fa. La granja té una capacitat de 740 vaques de llet, amb un cens de 219 femelles reproductores.

El DAAM està tramitant l'autorització d'aquesta granja com a Centre de Transferència d'Embrions, que és ara mateix la seva activitat principal, ja que la producció de llet, malgrat que és alta i de qualitat, és una conseqüència derivada de la investigació. Paral·lelament, des d'aquesta explotació també col·laboren amb l'IRTA en un projecte d'alimentació de vaques lleteres.

  • Cònsols a la Seu d'Urgell
  • Cònsols - Blanca dels Pirineus