Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Un llibre explica l'origen i el significat de més de 3.000 topònims de les Valls d'Àneu

Un llibre explica l'origen i el significat de més de 3.000 topònims de les Valls d'Àneu

L'obra d'Albert Turull, de 435 pàgines, indaga en les arrels dels noms de lloc locals i els seus vincles amb la resta dels Pirineus i de Catalunya. El projecte l'ha dirigit i editat el Consell Cultural aneuenc
Portada del llibre 'Pagus Anabiensis' (Consell Cultural de les Valls d'Àneu)
03/02/2021 11:35

El Consell Cultural de les Valls d’Àneu ha editat el llibre Pagus Anabiensis, un recull de més de 3.000 topònims de la zona. Amb 1.400 entrades i 435 pàgines, la publicació té el subtítol Origen i significat dels noms de lloc de les Valls d'Àneu.

Obra del professor de la Universitat de Lleida (UdL) Albert Turull, la publicació està dirigida per Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, i forma part de la col·lecció Quaderns del Consell. En el seu pròleg, compta amb la col·laboració de Philip Rasico, professor de la Vanderbilt University de Nashville (Tennessee, EUA). També hi han participat Ramon Sistac, professor de la Universitat de Lleida, i Joan Blanco a l’edició il·lustrada de les fotografies.

Ferran Rella ha assenyalat que l'obra "acostarà les Valls d'Àneu als estudis de toponímia amb un doble vessant: la gent del Pallars disposarà d'una obra que expliqui el significat originari dels seus propis noms de lloc; i en contrapartida, els estudiosos de la toponímia veuran incorporades les Valls d'Àneu als territoris dels Països Catalans –i del Pirineu– que compten amb un estudi específic i ben complet". S'hi indaga en el significat etimològic de poblacions com Sorpe, Espot, València d’Àneu, Escalarre, Tèsol, el riu Escrita, el coll de Fogueruix i el mateix topònim d'Àneu, que dóna nom a la vall.

La singularitat del llibre

Pagus Anabiensis és un estudi que no només vol ser exhaustiu pel que fa a l'inventari de topònims, sinó que alhora té l'objectiu principal d'esbrinar l'etimologia d'un territori ampli com les Valls d'Àneu, que, sense arribar a ser una comarca (forma part del Pallars Sobirà), sí que té una història i unes característiques geogràfiques ben diferenciades.

L'obra s'estructura en dues parts: el Diccionari Toponímic, on s'estudien un per un els noms de lloc aneuencs, i l'Assaig Onomàstic, on es presenta un estudi integrat que explica globalment la toponímia aneuenca i els seus vincles tant amb la resta dels Pirineus com amb els noms de lloc propis de Catalunya.

L’obra es pot adquirir a través del web del Consell Cultural de les Valls d’Àneu (https://aneu.cat/publicacions/quaderns-del-consell) o trucant a la seu del Consell (973 626 316).