Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Un projecte per divulgar les festes del foc als Pirineus rep 670.000 euros de la UE

Un projecte per divulgar les festes del foc als Pirineus rep 670.000 euros de la UE

La proposta subvencionada preveu crear un museu virtual fallaire i una aplicació per a mòbils, entre altres actuacions per donar a conèixer i divulgar aquesta tradició
Falles al Pont de Suert (Foto d'arxiu cedida a l'ACN per Òscar Alemán)
13/11/2019 19:35

El projecte Prometheus 'Festes del foc dels solsticis del Pirineu', impulsat per la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus (CEPIP) de la Universitat de Lleida (UdL), amb set socis més, rebrà 670.344,42 euros dels fons FEDER de la Unió Europea, un 65% del seu cost total (1.045.729,10 euros). Entre les accions principals del projecte, que té dos anys de durada, hi ha la creació d'un museu o plataforma virtual sobre el món fallaire, així com una aplicació mòbil destinada a divulgar i posar en valor aquest patrimoni cultural immaterial de la humanitat a associacions, empreses culturals, i particulars.

El projecte ha estat una de les 43 propostes -de les 74 que hi optaven-, subvencionades en la última convocatòria del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA) 2014-2020, creat per fomentar el desenvolupament sostenible i la integració econòmica i social d'aquests territoris.

A més de la recerca, el projecte preveu la senyalització de 63 pobles fallaires, 3 dels quals són a Andorra, 17 a Catalunya i a l'Estat espanyol, i 34 a França. A més, es farà l'elaboració de materials pedagògics innovadors en el marc de les TICs per a centres de primària i secundària, en occità, català, castellà, i francès. També se celebrarà un simposi internacional sobre falles, haros i brandons.

Estudis superiors especialitzats

Els socis del projecte (l'UdL, les universitats de Barcelona i de Perpinyà Via Domitia, el Centre International de Recherche et Documentation Occitanes–Institut Occitan de Cultura, el Departament de Cultura, el Govern d'Andorra, el Conselh Generau d'Aran i el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida) estudiaran pròximament la possibilitat de posar en marxa estudis superiors transfronterers especialitzats en patrimoni immaterial dels Pirineus.