Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Un projecte europeu farà navegable el riu Noguera Pallaresa des de Llavorsí fins a la Pobla de Segur

Un projecte europeu farà navegable el riu Noguera Pallaresa des de Llavorsí fins a la Pobla de Segur

La iniciativa preveu millorar el salt de la presa de Sossís i de la presa de Sort a l'Hostalet. La consellera Meritxell Borràs creu que la nova activitat pot ajudar a internacionalitzar el Pirineu
Imatge del salt d'aigua de la presa de Sossís, al Pallars Jussà (Foto: ACN).
15/03/2017 23:45

El projecte 'GPS Turisme', que s'emmarca en la primera convocatòria Interreg V-A Poctefa 2014-2020 i està finançat amb fons europeus, farà navegable el riu Noguera Pallaresa des de Llavorsí (Pallars Sobirà) fins a la presa de Sant Antoni (Pallars Jussà). Les obres es faran en un tram de 50 quilòmetres i suposaran una inversió de 350.000 euros al salt de l'Hostalet, i de 245.000 euros a la presa de Sossís. El projecte aportarà noves oportunitats de negoci però sobretot permetrà augmentar en seguretat pel que fa a la pràctica dels esports d'aventura.

El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda, ha explicat que entre dos i tres anys les barques podran fer el descens des de Llavorsí fins a Sant Antoni. Aranda ha afegit que és un projecte complex que contempla millorar l'escala de peixos.

Obres a l'antiga estació de tren de la Pobla de Segur i xarxa de senders

Dins d'aquest projecte europeu al Pallars Jussà també s'actuarà sobre l'antiga estació de tren de la Pobla de Segur per convertir-la en el centre catalitzador de la mobilitat sostenible (336.000 euros). L'antiga estació de tren de la Pobla, actualment en molt mal estat de conservació, serà un centre d'acollida de totes aquelles iniciatives relacionades amb la mobilitat sostenible (tren, BTT, senderisme, cicloturisme, autobusos i enllaç per carretera amb el telefèric d'Estany Gento que accedeix al Parc Nacional d'Aigüestortes).

Al Pallars Sobirà es durà a terme una tematització de la xarxa de senders de la zona de l'embassament de la Torrassa, a la Guingueta d'Àneu. Es tracta de senders històrics de l'època romànica. Amb aquesta actuació es vol recuperar aproximadament 2 quilòmetres de l'antic sender que unia Sant Pere del Burgal amb l'església de Santa Maria d'Àneu. Aquest projecte suposarà una inversió de 50.000 euros.

Mobilitat sostenible

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, remarca que l'objectiu general d'aquests projectes és "el foment i promoció del patrimoni natural i cultural dels Pirineus, a través del desenvolupament d'un model integral de turisme vinculat a la mobilitat sostenible". La consellera ha afegit que tots els projectes persegueixen millorar la visibilitat i promoció en els mercats internacionals dels destins de muntanya dels Pirineus vinculats a la mobilitat sostenible i dels seus productes turístics.

A un nivell més específic, aquests projectes busquen adaptar infraestructures i equipaments de referència (públics i privats) als paràmetres de la mobilitat sostenible, com a via per a millorar l'accessibilitat als actius naturals i culturals d'aquests destins.

Green Pyrenees Slow Tourism GPS Tourism és un projecte col·laboratiu de 5 territoris d'ambdues bandes dels Pirineus, representats per un total de 8 socis: Pallars Jussà (Consell Comarcal del Pallars Jussà), Pallars Sobirà (Consell Comarcal del Pallars Sobirà), Val d'Azun-Midi Pyrénées (Communauté de Communes du Val d'Azun), Vallée de l'Agly-Languedoc-Roussillon (Syndicat Mixte du train touristique du Pays Cathare et du Fenouillèdes, Syndicat Agly-Verdouble, Communauté de Communes Agly-Fenouillèdes, Association du Pays de la Vallée de l'Agly) i Parc Naturel Régional des Pyrénées Catalanes-Languedoc Roussillon (Syndicat Mixte du parc naturel reg. des Pyrénées Catalanes).