Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Un projecte pioner anomenat AVENIR fomenta l'acollida i integració al Pirineu de joves emigrats sols

Un projecte pioner anomenat AVENIR fomenta l'acollida i integració al Pirineu de joves emigrats sols

La iniciativa forma part del programa transfronterer POCTEFA per promoure el desenvolupament sostenible a la serralada
Pla general del conseller de Treball, Afer Socials i Famílies, Chakir el Homrani, presentant el projecte AVENIR als alcaldes i regidors del territori (Foto: Gencat)
28/02/2020 19:55

Fomentar l'acollida i integració de joves emigrats sols al Pirineu és l'objectiu del nou projecte AVENIR, a través del qual s'obriran pròximament dos pisos per a un total de deu persones. Aquesta iniciativa pionera té una durada de tres anys, s'emmarca en el programa europeu de cooperació transfronterera POCTEFA per promoure el desenvolupament sostenible i la revitalització de les regions frontereres de Catalunya i França, i compta amb un finançament d'un milió d'euros. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, l'ha presentat aquest divendres a Tremp davant de diversos alcaldes i regidors del territori i ha destacat que la iniciativa representa "aliança, complicitat i treball conjunt per aconseguir millors objectius".

El Homrani ha dit que aquest projecte ha de ser palanca de transformació a Catalunya i a França i ha afirmat: "Hem de prendre consciència que no som una illa, que els reptes que tenim com a comunitat són compartits i que l'arribada i acollida de joves emigrats és un repte col·lectiu a nivell d'Europa". La proposta permet impulsar l'Estratègia catalana d'acollida i inclusió d'infants i joves migrats sols, a similitud dels programes de formació i inserció que França desenvolupa a la regió dels Pirineus per aquest col·lectiu.

El projecte combinarà la part educativa i social amb la formativa i laboral. Així, en el primer àmbit es fomentarà, sobretot, el descobriment de l'entorn de muntanya des d'un punt de vista cultural, esportiu, lúdic i de lleure per generar vincles socials i afecció dels joves emigrats al territori. Mentre, la part formativa i d'inserció laboral es fixarà especialment en l'àmbit de les professions de muntanya. En aquest sentit, AVENIR prioritza i es centra en oferir als joves una sortida formativa i professional adaptada a les necessitats específiques dels Pirineus.

El conseller de Treball, Afer Socials i Famílies ha destacat que aquesta iniciativa "també suposa una oportunitat per reflexionar sobre quin és el futur del territori, com generar activitat econòmica sostenible i oportunitats perquè els pobles no es buidin". "Hem d'aprofitar aquest projecte per generar palanques a l'entorn de l'ocupació, l'acreditació professional i els professionals del territori”, ha dit.

Presentació davant els alcaldes i regidors

El Homrani ha presentat les principals línies del projecte AVENIR als alcaldes, regidors i tècnics comarcals i dels ajuntaments de l'Alt Pirineu en un acte a Tremp. A l'acte també hi han participat l'alcaldessa de Tremp, Pilar Cases, i el vicepresident segon del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Martí Cardona. Totes dues institucions també col·laboren en el projecte, juntament amb altres organismes com la Delegació del Govern de l'Alt Pirineu i Aran, el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), l'Agència Catalana de la Joventut, la Universitat de Barcelona i Pallars Actiu.

Part de la regió pirinenca francesa també hi col·laboren l'Association des Chambres de Métiers des Pyrénées, els centres de formació professional d'Ariège, Alta Garona, Hautes-Pyrénées i Pyrénées-Orientales, l'Institut de Treball Social Erasme, el centre d'acollida Foyer Pyrène de l'associació ADES Europe i el serveis departamentals de protecció a la infància.