Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un propietari forestal farà pagar per collir bolets a la seva finca

Un propietari forestal farà pagar per collir bolets a la seva finca

Controlarà la quantitat de gent que entra a la propietat, a Sant Llorenç de Morunys, i els quilos que es recullen La taxa per als boletaires s'ha plantejat en diverses ocasions a l'Alt Urgell
Finca a Sant Llorenç de Morunys
16/09/2011 10:16

Un propietari forestal de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) ha decidit fer pagar les persones que entrin a la seva finca per collir bolets. De moment, la iniciativa és experimental i encara no ha decidit quin preu cobrarà, però ha assegurat a l'ACN que ha pres aquesta decisió per aconseguir un rendiment econòmic que li permeti fer gestió forestal de la finca i evitar que "s'acabi cremant i perdi tot el valor".

Josep Pintó controlarà la quantitat de gent que entra a la propietat i els quilos de bolets que s'emporten. A més, juntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, ha creat un itinerari micològic que recorrerà les 220 hectàrees de la finca i oferirà informació dels bolets.

De moment, el propietari forestal, Josep Pintó, ha decidit tancar el perímetre de la seva finca de Sant Llorenç de Morunys per controlar-hi l'accés. Es tracta d'una de les primeres iniciatives d'aquest tipus amb caràcter privat i l'objectiu és regular la collida de bolets en una època en què, segons Pintó, "els boscos es massifiquen".

Pintó ha explicat a l'ACN que quan el visitant entri a la seva finca, veurà uns cartells que l'informaran que es troba en una zona destinada a la producció i l'estudi micològic i que, per tant, "s'ha de comportar amb respecte i humilitat". Uns vigilants controlaran l'accés de visitants a la finca i la quantitat de bolets que cullen.

El propietari ha assegurat que el preu per entrar a la seva finca "serà simbòlic" i variarà segons el tipus de client. Així, la tarifa serà diferent segons si la persona només ve a fer la ruta micològica, a collir bolets, o bé, si el visitant s'allotja a l'hotel Monegal, propietat de Pintó i situat a Sant Llorenç de Morunys. En aquest cas, el client podrà collir els bolets i després els hi podran cuinar al restaurant de l'hotel.

Gestió forestal per evitar el foc

Cansat de l'allau de boletaires al bosc i les males condicions en què el deixaven, Pintó ha decidit dur a terme aquesta iniciativa perquè té un bosc que, segons ell, "no produeix res i, si no es fa cap gestió, el seu horitzó és el foc i, d'altra banda, tinc un hotel que les passa magres per sobreviure". Per això, aquest propietari ha apostat per "casar les dues coses i donar més valor afegit a la meva propietat".

Tot i això, Pintó és conscient que la seva iniciativa no té cap valor si és l'única persona que ho fa i assegura que "algú ha de traçar el futur per aconseguir una regulació dels bolets". De fet, al Solsonès ja hi ha dos propietaris més que també han decidit regular l'accés a la seva finca.

A Catalunya, el 85% dels boscos són privats i alguns propietaris com ell reclamen "una recompensa econòmica per poder fer una bona gestió". "Amb la llei a la mà", diu, "els bolets són dels propietaris dels boscos". I per això, els veuen com una bona font d'ingressos. Segons Pintó, els bolets poden ajudar a "donar un valor econòmic a les nostres masses forestals".

L'opinió de pagar per buscar bolets la comparteixen micòlegs i propietaris que, conscients de la dificultat que això suposa a causa de la tradició boletaire de Catalunya, s'emmirallen en l'exemple d'altres comunitats com l'Aragó i Castella i Lleó, on ja s'ha de pagar per poder omplir el cistell.

Un itinerari micològic


Juntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Josep Pintó ha creat un itinerari micològic que recorrerà les 220 hectàrees de la finca i oferirà informació sobre els tipus de bolets que s'hi poden trobar, les qualitats, el seu habitat o les diferències entre les varietats tòxiques i les bones. Segons el micòleg del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Juan Martínez, "el boletaire gaudirà perquè coneixerà noves coses sobre els bolets i això donarà un valor afegit a la Vall del Lord".

A banda, Martínez ha explicat que la finca també servirà per fer estudis sobre la producció micològica i "conèixer més coses sobre els bolets i saber quines són les millors condicions per aconseguir una major producció".

De moment, la iniciativa encara no s'ha posat en marxa i es preveu que s'iniciï un cop es comencin a fer bolets a la zona. Tot i això, Pintó ha assegurat que ja té llista d'espera per entrar a la seva finca.

Taxa per als boletaires

La taxa per al boletaires dels boscos de l'Alt Urgell també s'ha plantejat en diverses ocasions, tot i que de moment cap municipi l'ha tirat endavant.

Mostrar formulari de contacte