Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Un seminari a Llessui presenta propostes per rehabilitar edificis públics del Pallars Sobirà

Un seminari a Llessui presenta propostes per rehabilitar edificis públics del Pallars Sobirà

Els tres immobles estudiats estan en desús i podrien ser útils per als respectius ajuntaments. La nova trobada d'arquitectura vol donar solucions pràctiques als problemes de despoblament de nuclis del Pirineu
Seminari d'Arquitectura a Llessui (ACN)
28/07/2016 09:55

El primer Seminari d'Arquitectura i Territori, que se celebra a Llessui, fins aquest divendres, s'ha proposat plantejar solucions pràctiques i factibles a problemes reals del Pallars, concretament a evitar que els pobles quedin buits o bé que només serveixin per acollir segones residències.

Ramon Bringué, director del seminari, ha explicat que un total de 21 alumnes, vinguts de 4 universitats diferents, han presentat dues alternatives per a tres edificis públics actualment en desús: un paller d'Altron, unes antigues escoles de Surp i un molí de Roní. Tots tres edificis són de propietat municipal i els projectes resultants podran ser d'utilitat pels ajuntaments. Les aportacions dels arquitectes plantejaran rehabilitacions amb un canvi d'ús i una mirada posada al futur.

Recuperar l'interès pel medi rural

Bringué ha denunciat a l'ACN que, mentre els grans arquitectes i urbanistes només es preocupen pel creixement de les ciutats, s'està tolerant que gran part del territori quedi abandonat a causa del seu retrocés demogràfic o econòmic. L'arquitecte creu que cal afrontar aquest problema de manera imminent i en tots els àmbits, si es vol evitar precisament una excessiva concentració de la població en grans àrees urbanes.

Els tres casos que treballen els estudiants tenen ubicacions molt diferents; les antigues escoles de Surp es troben dins el nucli urbà del poble, el paller d'Altron està situat al límit del poble i el molí es troba apartat de la població de Roní dins el bosc.

El seminari compta amb 21 alumnes, 6 professors i 9 professors convidats. Josep Bunyesc, un dels professors, ha explicat que es treballa en analitzar com recuperar patrimoni existent al Pirineu. Amb els edificis que treballen i d'altres que visiten, els alumnes poden aprendre com ja fa desenes d'anys els edificis es construïen seguint unes característiques de qualitats ambientals i bioclimàtiques. Detectar aquestes qualitats, entendre-les i reinterpretar-les és un dels objectius de la formació que imparteix Bunyesc als alumnes.

El resultat d'aquest Seminari d'Arquitectura i Territori es donarà a conèixer amb diferents ponències i amb una publicació que inclourà totes les propostes dels alumnes (ETSA Barcelona, ETSA Granada, AA Mendriso i AS 20 Navarra).